Priopćenje za javnost UN-a u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Slika /slike/Tematske fotografije/shutterstock_151887443_cr.jpg

Specijalna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama, Dubravka Šimonović u svojoj izjavi poziva države na osnivanje Femicid Watch-a ili tijela za motrenje rodno uvjetovanog ubijanja žena.

Govoreći uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog 2015, gđa. Šimonović je naglasila da se države moraju obvezati na nultu stopu tolerancije za rodno motivirano ubijanje žena.

"Nasilje nad ženama je najokrutnija manifestacija sustavne i raširene diskriminacije i nejednakosti s kojom se žene i djevojke diljem svijeta i dalje suočavaju. Države imaju ključnu ulogu u prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama, kao i na uklanjanju uzroka. Također, trebaju se usredotočiti i na posljedice, uključujući i pružanje odgovarajućih mjera za prevenciju nasilja kao i usluga namijenjenih žrtvama kao što su dovoljan broj skloništa i učinkovitih zaštitnih mjera, kao i rodni pristup pravdi.

Zato, poziva države da osnuju „Femicid Watch ili tijelo za praćenje rodno uvjetovanog ubijanja žena“. Važno je imati pouzdane podatke koji uključuju dob i spol počinitelja, kao i odnos između žrtve i počinitelja, da bi se spriječila takva ubijanja.

16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja treba koristiti za predstavljanje podataka i raspraviti radnje potrebne za sprečavanje ubijanja žena.

Ono što je najvažnije, svaki slučaj rodno uvjetovanog ubojstva treba pažljivo analizirati da bi se identificirao neuspjeh u pružanju zaštite s ciljem poboljšanja i razvijanja budućih preventivnih mjera. U prikupljanju, analizi i objavljivanju takvih podataka, države trebaju surađivati ​​s nevladinim organizacijama i neovisnim institucijama za ljudska prava koje rade u tom području, kao i s akademskom zajednicom, predstavnicama žrtava, kao i relevantnim međunarodnim organizacijama i drugim zainteresiranim stranama.

Svi podaci trebaju biti dostupni javnosti na nacionalnoj razini, a UN i druge organizacije treba osigurati globalno i regionalno objavljivanje takvih podataka."



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja