Ravnateljica na tribini ''Uloga žena u politici: zastupljenost i ravnopravno sudjelovanje''

Slika /slike/Slike 2014-2016/Tribina 04.03.2016.jpg

Ravnateljica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je danas na javnoj tribini ''Uloga žena u politici: zastupljenost i ravnopravno sudjelovanje'' održanoj u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.

Na tribini se razgovaralo o zastupljenosti žena u političkoj sferi i ostvarivosti ravnopravnog sudjelovanja osvrnuvši se na praksu u europskim i hrvatskim institucijama istovremeno pokušavajući identificirati razloge neadekvatne participacije žena u političkom odlučivanju.

Ravnateljica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin je istaknula da je ravnopravnost u procesu odlučivanja u političkom i javnom životu jedna od prioritetnih područja rada Ureda za ravnopravnost spolova te da je Ured preveo i tiskao najvažnije međunarodne dokumente vezane za političku participaciju žena. Posjetila je da je na prijedlog Ureda za ravnopravnost spolova 2008. godine u Zakon o ravnopravnosti spolova uvrštena definicija Vijeća Europe o osjetnoj neuravnoteženosti jednog spola u tijelima javnog i političkog odlučivanja kada je zastupljenost tog spola manja od 40%. Ravnateljica je ukazala na stereotipe s kojima su suočene žene u političkom životu i koji utječu na nedovoljno uvrštavanje kandidatkinja na izborne liste. Istaknula je važnost uloge uspješnih žena na najvišim funkcijama kao dobar primjer za druge žene.

Iz medija:

www.europarl.hr

www.voxfeminae.net

Pisane vijesti