Ravnateljica primila sudionike/ce Akademije ravnopravnosti

Slika /slike/Slike 2014-2016/Akademija ravnopravnosti.jpg

Ravnateljica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin primila je danas u prostorijama Hrvatskog sabora sudionike/ce Akademije ravnopravnosti iz Bosne i Hercegovine, koje su činili zastupnici i zastupnice kantonalnih, entitetskih i državnih parlamenata Bosne i Hercegovine.

Sastanak je održan u okviru njihovog studijskog posjeta institucijama u Republici Hrvatskoj.

Ravnateljica Ureda je upoznala nazočne s radom Ureda te institucionalnim, zakonodavnim i strateškim okvirom za postizanje ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj. Posebno ih je upoznala s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova, Nacionalnom politikom za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine, kao i sa pripremama za izradu nove nacionalne strategije.

Osobit interes iskazan je za pitanje političke podzastupljenosti žena. Helena Štimac Radin tom se prilikom osvrnula na zakonodavni okvir usmjeren na postizanje uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti na svim razinama, kao i na aktualna događanja vezana uz sastavljanje izbornih lista za nadolazeće parlamentarne izbore.

U raspravi su razmijenjena stajališta o rodnoj ravnopravnosti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nazočne su posebno zanimala iskustva u implementaciji zakonodavnog i strateškog okvira za provedbu ravnopravnosti spolova na nacionalnoj i lokalnoj razini, uvođenju rodno osjetljivog jezika, rodno osjetljivoj statistici te društvenom položaju žena s invaliditetom. Također se razgovaralo o važnosti kontinuiranog podizanja znanja i svijesti javnosti o antidiskriminacijskom zakonodavstvu i rodnoj ravnopravnosti te suzbijanju stereotipa i uvođenju rodno osjetljive politike u medije.

Akademija ravnopravnosti je jednogodišnji obrazovni program o ravnopravnosti spolova i ljudskim pravima pokrenut od Fondacije Friedrich Ebert i Sarajevskog otvorenog centara koji ima za cilj jačanje kapaciteta liderica i lidera u području rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini.



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja