Ravnateljica primila u posjet prof. Michelle M. Gardner-Morkert

Mr.sc. Helena Štimac Radin održala je sastanak sa prof. Michelle M. Gardner-Morkert sa Sveučilišta Concordia u Chicagu, koordinatoricom programa ženskih i rodnih studija i izvanrednom profesoricom na Sveučilištu u Zadru.

Ravnateljica Ureda upoznala je prof. Gardner-Morkert sa aktivnostima Ureda, Zakonom o ravnopravnosti spolova te strateškim i institucionalnim okvirom za postizanje ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj. Predstavila je Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine, kao i suradnju sa međunarodnim institucijama te aktivnosti koje Ured provodi s ciljem upoznavanja javnosti sa politikama ravnopravnosti spolova na razini Europske unije, Vijeća Europe i Ujedinjenih naroda.

Istaknula je da Ured u okviru natječaja Programa Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost – PROGRESS (2007 - 2013) „Potpora informacijskim i komunikacijskim aktivnostima usmjerenim na uklanjanje nasilja nad ženama“ Europske unije, u suradnji s partnerima Ženskom sobom – Centrom za seksualna prava i CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba provodi dvogodišnji projekt „Moj glas protiv nasilja“.

Također se razgovaralo o aktivnostima za povećanje političke zastupljenosti žena u predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti na svim razinama, poduzetništvu žena, aktivnostima županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova i akcijskim planovima za provedbu mjera Nacionalne politike na razini županija, kao i o prvom znanstvenom multidisciplinarnom istraživanju „Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u RH“, koje je naručio Ured, a proveli istraživači/ce Odsjeka za psihologiju i Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti i Instituta za društvena istraživanja, Zagreb u 2009. godini.



Pisane vijesti