Latvija preuzela predsjedanje Vijećem EU

Početkom 2015. godine, Latvija je preuzela predsjedanje Vijećem EU (LV PRES), te je predstavila svoj šestomjesečni program rada i prioritete u djelokrugu tema za koje je zaduženo Vijeće za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i pitanja potrošača (EPSCO).

Latvijsko predsjedništvo posvetit će se aktivnostima za postizanje kompetitivne, digitalne i angažirane Europe, koja  mora u budućem razdoblju povećati gospodarski rast, smanjiti nezaposlenosti, posebice mladih, i sniziti stopu siromaštva.

Na području zapošljavanja i socijalne politike identificirani su kao prioriteti uključivo i održivo sudjelovanje na tržištu rada s fokusom na kvalitetu poslova, uključivanje dugotrajno nezaposlenih osoba, osoba sa invaliditetom i mladih, kao i razvoj socijalnog dijaloga u djelovanju Europske monetarne unije.

Latvijsko predsjedništvo najavilo je nastavak rada na Direktivi za poboljšanje ravnopravnosti spolova među neizvršnim direktorima u tvrtkama izlistanim na burzi i s tim povezanim mjerama, te na Direktivi o primjeni načela jednakog postupanja prema osobama bez obzira na njihovu vjeru ili vjerovanje, invaliditet, dob ili seksualnu orijentaciju. Planiran je sastanak Skupine visoke razine Europske komisije za uvođenje rodno osjetljive politike u siječnju 2015. u Rigi, kao i međunarodna konferencija o osnaživanju žena u kontekstu obilježavanja Europske godine razvoja, također u Rigi. U suradnji s Europskim institutom za ravnopravnost spolova, latvijsko predsjedništvo organizirat će predstavljanje drugog izdanja Indeksa ravnopravnost spolova u lipnju 2015. godine u Bruxellesu.

Vezano uz nove inicijative, predsjedništvo je, među ostalima, najavilo usvajanje Trio predsjedničke deklaracije o ravnopravnosti žena i muškaraca, Zaključaka Vijeća EU o razlikama u mirovinama između žena i muškaraca, Zaključaka Vijeća EU o uključivom tržištu rada, kao i donošenje Odluka Vijeća EU o smjernicama za zapošljavanje.

U kontekstu razvoja socijalne politike, latvijsko predsjedništvo svoj će rad fokusirati na položaj i uključenost osoba s invaliditetom, s namjerom pokretanja dijaloga radi daljnjeg mijenjanja pristupa u skrbi za osobe s invaliditetom od medicinskog modela prema modelu socijalne uključenosti, uz sudjelovanje na tržištu rada i razvoju prava djece s invaliditetom. U tom kontekstu, očekuje se usvajanje deklaracije Vijeća EU u svibnju 2015.

Latvijsko predsjedništvo Vijećem EU - Prezentacija



Pisane vijesti | Sudjelovanje Ureda u aktivnostima EU