Ravnateljica uputila čestitku gđi Grabar-Kitarović

Poštovana gospođo predsjednice Grabar-Kitarović,

Čestitam Vam na izboru za prvu predsjednicu Republike Hrvatske. Vaš izbor značajan je i s obzirom na činjenicu da još uvijek živimo u patrijarhalnom društvu u kojemu svega nekoliko žena u svijetu obnaša dužnost predsjednica država ili vlada.

Kao što Vam je to dobro poznato ravnopravnost spolova jedna je od temeljnih vrednota hrvatskog ustava i osnova za njegovo tumačenje, kao što je i temeljno načelo pravne stečevine Europske unije. Unatoč tome žene su još uvijek trajno politički podzastupljene, izložene različitim oblicima diskriminacije na tržištu rada i rodno uvjetovanom nasilju. Poštovana gospođo predsjednice, sigurna sam da će Vaš izbor kao primjer pozitivno utjecati na mnoge djevojke i žene u njihovim profesionalnim i političkim ambicijama i naporima za usklađivanjem profesionalnog i privatnog života.

Želim Vam puno uspjeha u obnašanju časne dužnosti predsjednice RH i puno upornosti i snage u provedbi Vašeg programa i nastojanjima ka uspostavi stvarne ravnopravnosti muškaraca i žena u našem društvu.

S poštovanjem,

Mr.sc. Helena Štimac Radin

Ravnateljica

Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH



Pisane vijesti