Ravnateljica Štimac Radin na okruglom stolu „Postani i TI, djevojka IT!“

Slika /slike/URS slike - 2019/Postani i ti djevojka it.jpg

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva organizirao je okrugli stol „Postani i TI, djevojka  IT!“ koji se održao u Studentskom centru, u dvorani „Stablo znanja“, u utorak 21. svibnja 2019.

Okrugli stol održao se povodom potpisivanja Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu.
Tema je bila osvješćivanje nedovoljne zastupljenosti žena u digitalnoj ekonomiji i povećanje vidljivosti ženskih uzora u području IKT-a kod mlađe ženske populacije u Republici Hrvatskoj.

Okrugli stol otvorio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, a ostale sudionice okruglog stola bile su:  mr. sc. Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske; Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva; Nataša Kapov, voditeljica odjela implementacije softvera Lemax d.o.o. i organizatorica Supergirls inicijative, Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja CARNET-a te Matea Žilak, asistentica Zavoda za telekomunikaciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Mr. sc. Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske govorila je o promicanju ravnopravnosti žena i muškaraca u zaposlenju u IT-u, ali i o ravnopravnoj ulozi u odlučivanju i vodećim pozicijama na radnim mjestima. Podržala je i pozvala djevojke da upisuju studij koji spadaju u STEM područja. Naglasila je i kako je Ured za ravnopravnost spolova partner Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva u provedbi Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu. Osvrnula se i na izradu Nacionalne politike za ravnopravnost spolova koja će, ponovno, kroz razne mjere, uključivati poticanje djevojaka za bavljenje STEM područjima, te poticanje zapošljavanja žena i djevojaka u IKT sektoru.
Naglasila je i da je Ured za ravnopravnost spolova još 2011. prilikom izrade mjera za Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova prepoznao važnost uključivanja djevojaka i žena u STEM područja i IKT sektor kroz rodno osviještene mjere obrazovanja, rodno osjetljive mjere na radnom mjestu, te suzbijanje rodnih stereotipa.

Iz medija: 
https://rdd.gov.hr/vijesti/postani-i-ti-djevojka-it/359
https://novac.jutarnji.hr/karijere/ako-se-odlucite-za-it-sva-vrata-su-vam-otvorena-od-policije-do-arhitekture-i-dizajna/8900354/
https://www.vecernji.hr/techsci/djevojke-birajte-it-i-sva-vrata-bit-ce-vam-otvorena-1320823
https://radio.hrt.hr/aod/aktualno-u-17-2105/300948/
https://radio.hrt.hr/aod/dnevnik-radio-osijeka/300782/
 

Pisane vijesti