Ravnateljica Štimac Radin o Istanbulskoj konvenciji na Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Slika /slike/URS slike - 2018/Sabor.jpg

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina održao je u utorak, 6. ožujka 2018. godine tematsku sjednicu pod naslovom – Rasprava o Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) usvojena je u travnju 2011. godine. Republika Hrvatska ju je potpisala u siječnju 2013. godine, a stupila je na snagu 1. kolovoza 2014. godine.

Konvencija je prvi pravno obvezujući međunarodni dokument koji se konkretno bavi suzbijanjem nasilja nad ženama te definira mjere i odredbe na četiri ključna područja: prevencija, zaštita i potpora, kazneni progon i nadzor provedbe.

S ciljem što kvalitetnije rasprave, u radu tematske sjednice sudjelovali su predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ureda pučke pravobraniteljice, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH te predtsvanici ostalih relevantnih institucija kao i predstavnici civilnog društva i zainteresirane javnosti.

Više o tematskoj sjednici: Priopćenje Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Više iz medija: 


https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/zene-ne-bi-smjele-cinkati-svoje-muzeve-zapanjujuci-istup-predstavnice-udruge-udovica-iz-domovinskog-rata-na-raspravi-o-istanbulskoj-konvenciji/7101804/
https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/534795/oporba-u-saboru-pokrece-interpelaciju-o-ratifikaciji-istanbulske-konvencije
http://www.presscut.hr/Web%20Sharing%20ZON/03-2018/08-03-2018/24%20sata%20ve%C4%8Dernje%20izdanje/Presscut_17901449.pdf
http://vijesti.hrt.hr/433285/saborski-odbor-trazi-hitnu-ratifikaciju-istanbulske-konvencije
 

Pisane vijesti