Ravnateljica Ureda na 62. sjednici UN-ove Komisije o statusu žena

  • Slika /slike/URS slike - 2018/New York 2018/NY 201801.JPG
  • Slika
  • Slika

Hrvatsko izaslanstvo, koje je predvodila Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, sudjelovalo je od 12. do 16. ožujka u New Yorku, na 62. sjednici UN-ove Komisije o statusu žena. Prioritetna tema ovogodišnje sjednice odnosila se na izazove i mogućnosti u ostvarivanju rodne ravnopravnosti u osnaživanju ruralnih žena i djevojčica.

Ravnateljica je na plenarnom zasjedanju održala govor na temu položaja ruralnih žena u Republici Hrvatskoj. Osvrnula se na probleme s kojima se susreću seoske žene u Hrvatskoj, a koji su sastavni dio problema ruralne sredine, kao što su depopulacija, starenje stanovništva i odustajanje mladih generacija od rada u poljoprivrednoj djelatnosti. Istaknula je da je udio stalno zaposlenih žena u ovom sektoru oko 40% dok im je istodobno plaća manja za oko 14% od plaće muškaraca. Udio žena vlasnica poljoprivrednih gospodarstava je oko 30%. Navela je i strateške dokumente koji sadrže mjere potpore ženskom poduzetništvu, ali i mjere za suzbijanje siromaštva na ruralnim područjima. Izvijestila je Komisiju i o tome da je Ured za ravnopravnost spolova preveo i tiskao Opću preporuku br. 34 o pravima ruralnih žena, koju je donio Odbor UN-a za uklanjanje diskriminacije žena. Izlaganje je zaključila preporukama i mjerama koje bi mogle doprinijeti smanjenju napuštanja seoskih sredina kao što su, između ostaloga, korištenje financijskih potpora za žene poduzetnice, stambeni krediti i porezne olakšice za mlade obitelji na ruralnim područjima.

Od popratnih događanja (side events) na kojima su sudjelovale članice izaslanstva posebno ističemo „Spotlight – inicijativu za borbu protiv nasilja nad svim ženama i djevojčicama“ Europske komisije i UN-a i onaj u organizaciji lista The Guardian, Stalne misije Kraljevine Norveške i UN Women, na temu #meToo pokreta i njegovog utjecaja na svijet medija i medijske kuće.

Na popratnom događanju Posebne izvjestiteljice o nasilju nad ženama, njegovim uzrocima i posljedicama, Dubravke Šimonović, na temu nasilja nad ženama u politici, ravnateljica je održala uvodno izlaganje i ukazala na primjere seksističkih postupaka s kojima su se susretale i s kojima se susreću hrvatske političarke, podsjetila na primjere femicida političarki u svijetu te istaknula značaj borbe protiv rodnih stereotipa. Navedeno popratno događanje organizirale su uz Stalnu misiju Republike Hrvatske pri UN-u i stalne misije Švicarske Konfederacije te Kraljevine Belgije. Skupu se obratio i veleposlanik Kraljevine Belgije pri UN-u, kao i brojne panelistice među kojima ističemo predsjedavajuću CEDAW-a i predsjednicu GREVIO-a. Skupom je moderirala UN-ova posebna izvjestiteljica o nasilju nad ženama, a svojim izlaganjem ga je zaključila ravnateljica Švicarskog federalnog ureda za ravnopravnost spolova.
 
Osim na navedenim događanjima, hrvatsko izaslanstvo je nazočilo na ministarskom doručku u organizaciji bugarskog predsjedništva EU kojom prilikom je uz zamjenicu ministra rada Republike Bugarske i Europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj, Neven Mimica, izlagao o osnovnim strateškim ciljevima i prioritetima EU za promicanje statusa žena.

Uz navedena događanja, izaslanstvo je sudjelovalo u radu okruglih stolova na temu osnaživanja seoskih žena kroz pristup obrazovanju te kroz prevenciju rodno uvjetovanog nasilja pristupom pravosuđu, socijalnoj službi i zdravstvenoj zaštiti, ali i u radu interaktivnog dijaloga visoke razine na temu implementacije Pekinške platforme za djelovanje te interaktivnog dijaloga na temu pristupa žena medijima, informacijskim i komunikacijskim tehnologijama. 

 

Pisane vijesti