Ured za ravnopravnost spolova potpisao Sporazum o suradnji na projektu „Za veću vidljivost ženskih sportova u elektroničkim medijima“

  • Slika /slike/URS slike - 2018/HOO 26032018.JPG
  • Slika

Ovim projektom pokreće se kampanja za promociju i afirmaciju ženskih sportova, posebno onih kolektivnih, kako u elektroničkim medijima, tako i u društvu općenito.

Danas je u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, Helena Štimac Radin, potpisala Sporazum o suradnji na projektu „Za veću vidljivost ženskih sportova u elektroničkim medijima“ s predsjednikom Vijeća za elektroničke medije i ravnateljem Agencije za elektroničke medije, Damirom Hajdukom i glavnim tajnikom Hrvatskog olimpijskog odbora, Josipom Čopom. Pokroviteljstvo nad ovim projektom preuzeo je Središnji državni ured za šport. 
 
U svom pozdravnom govoru, predsjednik HOO, Zlatko Mateša naglasio je potrebu za zakonskim reguliranjem pitanja veće zastupljenosti žena u upravljačkim tijelima i na upravljačkim pozicijama u sportu te istaknuo zajedničku inicijativu HOO i Ureda za ravnopravnost spolova za dopunu nacrta Zakona o sportu. Štimac Radin istaknula je značaj ove kampanje s obzirom na još uvijek izraženu neravnopravnost muškaraca i žena u sportu.
 
Ravnateljica je najavila skori početak predsjedavanja Hrvatske Odborom ministara Vijećem Europe ove godine u svibnju, prilikom čega će upravo tema koja se odnosi na položaj žena u sportu biti prioritetna tema iz područja rodne ravnopravnosti. U tom pogledu najavila je i predstojeću konferenciju na navedenu temu u organizaciji Središnjeg državnog ureda za sport kao jednu od aktivnosti u sklopu razdoblja predsjedanja. Damir Hajduk govorio je o malom udjelu televizijskog prijenosa ženskog kolektivnog sporta i rezultatima istraživanja provedenog na tu temu među nacionalnim TV kućama.
 
Skupu se obratila i predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova u sportu HOO-a, Morana Paliković Gruden te istaknula podatke o sudjelovanju žena na pozicijama donošenja odluka u sportskim savezima i napretku u tom pogledu.
 
Ured za ravnopravnost spolova, sukladno potpisanom Sporazumu, preuzima aktivnu ulogu u njegovoj realizaciji. U provedbi kampanje  će podržati stvaranje uvjeta u kojima su elektronički mediji aktivni partneri u postupku razvoja sustava koji podržava rodnu ravnopravnost u sportu.
Prigodom potpisivanja Sporazuma, nazočnima su podijeljena tiskana izdanja Ureda: Preporuka CM/Rec (2015)2 Odbora ministara/ministrica Vijeća Europe državama članicama o rodno osviještenoj politici u sportu te publikacija „Dostupnost športskih aktivnosti djevojčicama i ženama“.

Iz medija: 
http://radio.hrt.hr/clanak/za-vecu-vidljivost-zenskog-sporta-u-elektronickim-medijima-odmah-i-stalno/167201/
http://www.zagrebancija.com/zenski-sportovi-u-elektronickim-medijima/
http://www.radiosamobor.hr/2018/03/26/potpisan-sporazum-za-vecu-vidljivost-zenskih-sportova-u-medijima/
http://www.e-mediji.hr/hr/novosti/u-ponedjeljak-potpisivanje-sporazuma-o-suradnji-na-projektu-za-vecu-vidljivost-zenskih-sportova-u-elektronickim-medijima/
http://www.hoo.hr/hr/olimpizam/olimpijske-vijesti/5179-pokrenuta-kampanja-za-vecu-zastupljenost-zenskog-sporta-u-elektronickim-medijima
http://www.sptv.hr/emisije/pejurativno/2637-pejurativno-zene-u-sportu
https://narod.hr/sport/vecu-vidljivost-zenskih-sportova-elektronickim-medijima
http://radio.hrt.hr/radio-sljeme/clanak/za-vecu-vidljivost-zenskog-sporta-u-elektronickim-medijima-odmah-i-stalno/167201/

Pisane vijesti