Ravnateljica Ureda na Savjetodavnom odboru za jednake mogućnosti za žene i muškarce Europske komisije

Potpisivanjem Pristupnog ugovora u prosincu 2011. godine Republika Hrvatska stekla je pravo sudjelovanja u skupinama stručnjaka i odbora pri Europskoj komisiji u svojstvu promatrača (cf. Article 2 of Commission Decision C2011 9005 od 8.12.2011.) te je putem Stalne misije RH u Bruxelles-u za sudjelovanje u radu Savjetodavnog odbora određena gđa. Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova.Time će Hrvatska, u svojstvu promatrača do pristupanja u članstvo EU, prvi puta 29. studenog ove godine sudjelovati na sastanku Savjetodavnog odbora u Bruxelles-u.

Savjetodavni odbor za jednake mogućnosti za žene i muškarce osnovan je 1982. godine, a stalno i formalno tijelo postaje 2008. godine Odlukom Europske komisije (Commission Decision 2008/590/EC, OJ 18.7.2008., L 190/17). Odbor je u nadležnosti Opće uprave za pravdu, Odjela za ravnopravnost spolova (DG Justice, Gender Equality Unit), a njegova je uloga pomaganje Europskoj komisiji u definiranju i provedbi aktivnosti kojima je cilj promicanje jednakih mogućnosti za žene i muškarce. Odbor sudjeluje u pripremi propisa i politika te potiče i koordinira razmjenu iskustava i dobrih praksi između zemalja članica i ostalih ključnih dionika. Uloga Odbora je i dostavljanje mišljenja Komisiji o svim pitanjima vezanim za ravnopravnost spolova u Europskoj uniji. Savjetodavni odbor se sastaje dva puta godišnje, a program rada utvrđuje se na prijedlog članstva.

Program rada 40. sastanka sadrži predstavljanje izvještaja o provedbi projekta „OECD Gender Initiative Project“ kojem je cilj jačanje ravnopravnosti spolova u izgradnji ekonomskih prilika i uklanjanje prepreka u obrazovanju, zapošljavanju i poduzetništvu. Na sastanku će Europska komisija predstaviti najnovije propise i politike, a usvojit će se i program rada za 2013. godinu. Hrvatska je ovime dobila priliku aktivno sudjelovati u kreiranju politike ravnopravnosti spolova Europske unije uz mogućnost upoznavanja zemalja članica EU i Europske komisije sa nacionalnim programima, politikama i primjerima dobre prakse.

Sažetak bilješke sa sastanka Savjetodavnog odbora za jednake mogućnosti žena i muškaraca Europske komisije održanog 29. studenog 2012. godine u Bruxelles-u

http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/other-institutions/advisory-comittee/index_en.htm



Pisane vijesti | Sudjelovanje Ureda u aktivnostima EU