Ravnateljica Ureda sa delegacijom Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta

Ravnateljica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin održala je jučer sastanak sa izaslanstvom Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, gđom Líviom Járókom, potpredsjednicom Odbora i gđom Annom Záborskom, članicom Odbora.

Tema sastanka bio je položaj Romkinja i razmjena  informacija za skoro Izvješće o rodnom aspektu europskog okvira Nacionalnih strategija za uključivanje Roma.

Ravnateljica Ureda istaknula je da su važan dio Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine mjere usmjerene na unaprjeđenje društvenog položaja Romkinja te je ukazala na provedene aktivnosti, održavanje okruglih stolova, seminara i radionica o ljudskim pravima Romkinja, istaknuvši suradnju sa nevladinim udrugama koja je uključivala i financijsku potporu projektima, kao i istraživanja provedena u ovom području.

Osvrnula se na važnost unaprjeđenja prikupljanja statističkih podataka o položaju Romkinja te je istaknula da je Ured za ravnopravnost spolova osnovao Radnu skupinu za unaprjeđivanje prikupljanja statističkih podataka o položaju Romkinja u lokalnim zajednicama i cjelokupnom društvu, u području obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite te njihovog sudjelovanja u javnom i političkom životu koja je izradila Preporuke za unaprjeđivanje prikupljanja statističkih podataka o položaju Romkinja.

Naglasila je važnost zapošljavanja i obrazovanja Romkinja istaknuvši da podaci ukazuju da se unazad nekoliko godina kontinuirano povećava broj stipendija i subvencija za srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje Romkinja no da u području obrazovanja Romkinja još uvijek ima prostora za napredak.

Na sastanku je sudjelovala i predstavnica Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. U okviru svog jednodnevnog boravka u Zagrebu Delegacija se sastala i sa članovima/članicama Odbora za ravnopravnost spolova i Odbora za ljudska prava Hrvatskog sabora te predstavnicima/cama nevladinih udruga.



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja