Ravnateljica za H-Alter o diskriminaciji ženskog sporta

Ravnateljica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin dala je izjavu za H-Alter vezano za akt Vijeća za elektroničke medije kojim se utvrđuje popis značajnih događaja za javnost koje nakladnik televizijskog programa dostupan većinskom stanovništvu mora prenositi.

Od petnaest stavki koliko ih je u ovom aktu, koji je 2008. godine donijelo Vijeće za elektroničke medije, pet ih nalaže prijenos nastupa isključivo muških seniorskih reprezentacija ili muških klubova.

Ravnateljica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin je istaknula kako se ovakve odluke najčešće objašnjavaju većim interesom za muški sport. No ukoliko se putem medija nastupi ženskih reprezentacija ne emitiraju, javnost nema priliku niti razviti interes i svijest o važnosti ženskog sporta. Samo suradnjom institucija, medija i predstavnika/ca sportskih organizacija će doći do popularizacije ženskog sporta te će u ovakvim p(r)opisima izostati diskriminatorno navođenje muškog roda, kao uvjeta za emitiranje određenih sportskih sadržaja i natjecanja. Istaknula da je i da je na prijedlog Ureda za ravnopravnost spolova u Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova 2011. – 2015. godine uvršten cilj ˝Suzbijati rodne stereotipe i uvesti rodno osjetljivu politiku u medije˝, koji sadrži čitav niz mjera vezanih uz ravnopravnu zastupljenost muškaraca i žena u medijima, a nositelj nekih od njih je HRT koji prema Zakonu o ravnopravnosti spolova ima obvezu donošenja plana djelovanja za promicanje i uspostavljenje ravnopravnosti spolova za razdoblje od četiri godine, kao i izvješća o provedbi Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, svake godine.

Pročitajte opširnije u članku.



Vijesti iz medija | Intervjui i priopćenja