Rodna ravnoteža u upravama trgovačkih društava

Slika /slike/URS slike 2022 Novi direktorij/trgovačka društva.jpg

Do 30. lipnja 2026. godine sva trgovačka društva izlistana na burzi u zemljama članicama EU morat će poduzeti mjere kako bi se udio žena u njihovim upravnim tijelima povećao.

Obveza je to navedena u Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća o poboljšanju rodne ravnoteže među direktorima uvrštenih trgovačkih društava i o povezanim mjerama, koju je, deset godina nakon što je predložena, 22. studenoga 2022. godine,  usvojio Europski parlament i koja ima za cilj transparentno i rodno osjetljivo zapošljavanje u tvrtkama, odnosno njenim upravnim tijelima. Naime, Direktiva propisuje obvezu prema kojoj 40% svih neizvršnih direktorskih mjesta ili 33% svih direktorskih mjesta trebaju zauzimati pripadnice podzastupljenog spola.

U 2021. godini žene su činile samo 30,6% članica upravnih odbora najvećih trgovačkih društava izlistanih na burzi u zemljama članicama, uz znatne razlike među državama (od 45,3% u Francuskoj do 8,5% na Cipru). Čak i s nastojanjem povećanja zastupljenosti žena u upravnim odborima, 2022. godine je manje od 10%  najvećih trgovačkih društava u državama članicama imalo predsjednicu upravnog odbora ili izvršnu direktoricu.

Direktiva se neće primjenjivati na mala i srednja poduzeća s manje od 250 zaposlenih, dok za one na koje se odnosi ukoliko ne budu poštovali njene odredbe predviđa kazne koje moraju biti „učinkovite, odvraćajuće i proporcionalne“, poput novčanih kazni za trgovačka društva koja ne provode otvorene i transparentne postupke imenovanja. Osim toga, pravosudnim tijelima omogućeno je da ponište izbor članova upravnog odbora trgovačkog društva ako su prekršena načela Direktive.

Trgovačka društva koja su obveznici postupanja po odredbama Direktive morat će jednom godišnje nadležnim tijelima dostaviti podatke o rodnoj zastupljenosti u svojim upravnim odborima. Ukoliko se utvrdi da ciljevi nisu postignuti, trgovačka društva imaju obvezu obavještavanja nadležnih tijela s obrazloženjem kako cilj namjeravaju postići. Osim toga, Direktiva propisuje i obvezu objavljivanja informacija o udjelu žena na svojoj internetskoj stranici.

Prema trenutno dostupnim podacima, Direktiva će u Hrvatskoj obuhvatiti nešto više od 600 tvrtki koje broje više od 250 zaposlenih.

Direktiva stupa na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu EU-a, 12. prosinca, dok je niže navedena poveznica na njezin tekst.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/?uri=CONSIL%3APE_59_2022_INIT&qid=1670325462726

Pisane vijesti