Sabor raspravlja o Izvješću HRT-a o promicanju ravnopravnosti spolova

Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora na 23. sjednici održanoj 7. srpnja 2009. godine, raspravljao je o Izvješću o promicanju svijesti o ravnopravnosti žena i muškaraca u programima HR-a i HTV-a na HRT-u (razdoblje 2008.-2009.) koje je predsjedniku Hrvatskog sabora, podnijelo Programsko vijeće HRT-a, aktom od 26. svibnja 2009. godine.

Odbor je navedeni Prijedlog zakona raspravio, sukladno članku 110. Poslovnika Hrvatskog sabora, kao matično radno tijelo.
Hrvatski sabor je prihvaćajući Izvješće o radu Vijeća HRT-a i provedbu programskih načela i obveza utvrđenih zakonom u programima HR-a i HTV-a u razdoblju od 3. rujna 2007. do 14. listopada 2008. obvezao Vijeće HRT-a da najkasnije do kraja ožujka 2009. Hrvatskome saboru podnese dodatno izvješće o primjeni Zakona o ravnopravnosti spolova u programskim sadržajima, programskim usmjerenjima i samoregulacijskim aktima kojima se promiče svijest o ravnopravnosti žena i muškaraca.

Vlada Republike Hrvatske dala je pisano mišljenje o navedenom Izvješću, u kojem je ukazano da područje ravnopravnosti spolova nije primjereno zastupljeno na Hrvatskom radiju i Hrvatskoj televiziji u obliku ciljanih emisija ili priloga koji bi se redovito emitirali. Vlada također smatra da je potrebno voditi računa i o odabiru reklama, jer se često prikazuju reklame koje potiču društveno neprihvatljiva ponašanja prema ženama.

Uvodno je o Izvješću u ime Programskog vijeća govorio njegov dopredsjednik. Izvješće donosi podatke o zastupljenosti žena i muškaraca u strukturi zaposlenika HRT-a. Ukazuje se na potrebu veće rodne osjetljivosti urednika i urednica informativno-političkih i gospodarskih emisija, kao i potrebu da se kod izbora gostiju povede više računa o ravnopravnosti spolova. Značajan je i prijedlog Vijeća da se u sklopu novoosnovanog Edukacijskog centra HRT-a provede ciljana izobrazba urednika i urednica o integriranju problematike rodne ravnopravnosti u urednički i novinarski rad.

U raspravi je predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske dodatno naglasila važnost javne televizije u promicanju ravnopravnosti spolova kao temeljnih ljudskih prava i kao ustavne vrednote, na što HRT obvezuje niz propisa. Iznijela je i zamjerku što o tako važnoj temi kao što je donošenje novog Zakona o ravnopravnosti spolova, koji je u Hrvatskom saboru donesen gotovo konsenzusom, te je dobro prihvaćen i od Europske komisije, nije izvještavano na HTV-u. Pozitivnim ocjenjuje, te na tome zahvaljuje HTV-u, prikazivanje u besplatnim terminima spota za kampanju za povećanje političke ravnopravnosti žena Uravnotežimo se.
U raspravi je izrečena primjedba na način pisanja i stil pisanja Izvješća, odnosno taksativno nabrajanje emisija koje navodno pridonose promicanju ravnopravnosti spolova a koji je u pojedinim dijelovima i stereotipan.
Istaknuto je da se od HRT-a očekuje uklanjanje stereotipa te educiranje o ravnopravnosti spolova, a ne tek prigodno izvještavanje, vezano uz obilježavanje značajnih datuma. Nadalje, pojedine članice Odbora
Izvješće procjenjuju nedostatnim, te upozoravaju da je njemu primjetno da postoji nejasnoća što se kroz njega trebalo predočiti. Također je izrečeno neslaganje s tvrdnjom u Izvješću, da je najvažniji omjer zaposlenih žena i muškaraca koji bi trebao utjecati na senzibilnost odnosa prema spolnim razlikama.
Izrečena je primjedba što se u izvješću koje govori o promicanju ravnopravnosti spolova ne koristi rodno osjetljivim jezikom. Nadalje, upozorava se da saborske zastupnice s invaliditetom, imaju što reći i drugim važnim političkim ili gospodarskim temama, a poziva ih se da gostuju u emisijama isključivo kada je riječ o problematici osoba s invaliditetom.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila je da se zabrana diskriminacije i zabrana cenzure na osnovi spola ne mogu poistovjetiti s promicanjem razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova. Također je apelirala da se priopćenja koja, ponekad daje Ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova unesu na teletext HRT-a, budući da se ljudi koji imaju relativno malo vremena oslanjaju na informacije s teletexta.
U daljnjoj raspravi izraženo je žaljenje što je ovo Izvješće manjkavo, te se prema njemu se stvara dojam da je HRT radio lošije no što je uistinu radio.

Glavni ravnatelj HRT-a pojasnio je da su za ovo Izvješće redakcije dostavile priloge koji su zatim mehanički objedinjeni u jedan materijal. Iznio je uvjerenje kako će iduće izvješće biti potpunije, konkretnije i bolje. Također je izrazio inicijativu za suradnjom HRT-a s onim tijelima koja su zadužena za praćenje provedbe politike ravnopravnosti spolova.
Predstavnik Programskog vijeća upozorio je da Vijeće zakonski ne može utjecati na program, već samo reagirati odnosno, pozvati na odgovornost. Također je pojasnio da je neke od izrečenih kritika potrebno uputiti Ravnateljstvu HRT-a a ne Vijeću. Zaključno je izrazio uvjerenje kako će svi izneseni prijedlozi, kritike, sugestije i primjedbe poslužiti Programskom vijeću prilikom pripreme programskog usmjerenja za iduću godinu.

Nakon provedene rasprave članovi/ce Odbora jednoglasno su odlučili Hrvatskom saboru predložiti sljedeće zaključke:
1) Prima se k znanju Izvješće o promicanju svijesti o ravnopravnosti žena i muškaraca u programima HR-a i HTV-a na HRT-u (razdoblje 2008.-2009.)
2) Zadužuje se Programsko vijeće HRT-a da prilikom podnošenja redovitih godišnjih izvješća Hrvatskom saboru o radu i provedbi programskih načela i obveza utvrđenih zakonom u programima HTV-a i HR-a podnosi i posebno izvješće o promicanju svijesti o ravnopravnosti spolova sukladno primjedbama i prijedlozima iznijetim u raspravi.

Za izvjestiteljicu na sjednici Hrvatskog sabora, Odbor je odredio Gordanu Sobol, predsjednicu Odbora.

Predsjednica Odbora
Gordana Sobol      
 

Pisane vijesti