Sastanak s Vijećem za elektroničke medije

27. ožujka 2008. godine predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr. sc. Helena Štimac Radin i članice Povjerenstva za praćenje i procjenu provedbe politike ravnopravnosti spolova u medijima gđa Vesna Kesić, gđa Ines Bojić i gđa Irena Sarta sastale su se sa ravnateljem Agencije za elektroničke medije i predsjednikom Vijeća za elektroničke medije mr. sc. Denisom Peričićem, te članovima Vijeća za elektroničke medije, g. Markom Marićem i g. Ljubomirom Stefanovićem.


Na sastanku se razgovaralo o provedbi odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova i mjera Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010. koje se odnose na obvezu zaštite i promicanja načela ravnopravnosti spolova u medijima.

Članica Povjerenstva za medije gđa Vesna Kesić izrazila je zabrinutost zbog niskog postotka zastupljenosti žena u članstvu Vijeća za elektroničke medije (od sedmero članova samo je jedna žena) i zbog dijela Odluke o načinu vrednovanja prijava na natječaj za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u kojem se programi za poticanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova boduju s najviše  pet bodova (raspon mogućih bodova ide od 1 do 40) što je nedovoljno s obzirom na to da je riječ o području ljudskih prava i ustavnom načelu ravnopravnosti spolova. Predsjednik i članovi Vijeća za elektroničke medije složili su se da je poticanje svijesti o ravnopravnosti spolova vrlo bitan parametar, te su također naglasili da je Vijeće za elektroničke medije za pitanje ravnopravnosti spolova bilo senzibilizirano i prije donošenja zakonskih izmjena kojima se pri dodjeli sredstava na natječaju za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija uveo i kriterij bodovanja programa za poticanje svijesti o ravnopravnosti spolova. Također su napomenuli da će Vijeće prvom sljedećom prigodom razmotriti mogućnost prevrednovanja kriterija i povećanja bodova za poticanje svijesti o ravnopravnosti spolova.

Članice Povjerenstva za medije izrazile su zadovoljstvo zbog toga što je pravovremenim reagiranjem došlo do  izricanja opomene od strane Vijeća za elektroničke medije televiziji Z1 zbog neprimjerenih izjava u emisiji „Ćiroskop“, emitiranoj dana 11. i 12. veljače 2008. godine, u kojoj su gost Josip Mraović, voditelj emisije Ćiro Blažević i pojedini gledatelji/ice prekršili odredbe Zakona o elektroničkim medijima kojima se zabranjuje poticanje i širenje mržnje i diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Članice Povjerenstva također su ukazale članovima Vijeća da internetske stranice Vijeća i Agencije (http://www.vem-mediji.hr/prva.html i http://www.e-mediji.hr/) nisu ažurirane i ne sadrže biografske podatke o članovima i članicama Vijeća.
          
Na predmetnom je sastanku ujedno dogovorena daljnja konkretnija zajednička dugoročna suradnja u svrhu pojačanog senzibiliziranja javnosti, osobito povodom predstojećih lokalnih izbora te u svrhu optimalne provedbe svih obvezujućih zakonskih i drugih propisa.
 



Pisane vijesti