Sastanak sa predstavnicom Europske komisije

  • Slika /slike/URS slike - 2018/2111208.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ravnateljica Štimac Radin primila je 21. studenoga 2018. Dr. Halliki Voolmu, predstavnicu Europske komisije, Opće uprave za pravosuđe koja je u Republici Hrvatskoj boravila u studijskoj posjeti.

Studijska posjeta organizirana je u okviru inicijative, koju je predsjednik EK Juncker obrazložio potrebom formiranja europske političke agende kroz blisku suradnju osoblja Komisije, Parlamenta i država članica.
Djelatnicima Komisije se time omogućava upoznavanje s političkim, gospodarskim i administrativnim strukturama država članica. Studijskim posjetom obuhvaćeno je 20-ak djelatnika Komisije koji u sklopu svog programa te temeljem unaprijed iskazanog interesa, žele održati sastanke sa svojim kolegama u tijelima državne uprave.
Gđa Voolma je izrazila interes za sastanak s ravnateljicom Ureda. Štimac-Radin i djelatnice Ureda upoznale su gošću s institucionalnim okvirom ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj te zadaćama i aktivnostima Ureda.
Gđa. Voolmu zanimale su teme vezane uz suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja, područje rada i zapošljavanja i buduću reformu plaća u javnoj upravi. Razgovaralo se o predsjedanju Republike Hrvatske Vijećem Europske unije i aktivnostima vezanim uz organizaciju događanja u području ravnopravnosti spolova za vrijeme predsjedanja kao i o skorom potpisivanju Trio deklaracije o ravnopravnosti spolova. 

Gđa. Voolma je u svom radu zadužena za područje ravnopravnosti spolova koje, između ostalog, uključuje rad na uklanjanju rodno uvjetovanog nasilja. Obavijestila je o početku provođenja europske kampanje pod nazivom„Non.No.Nein. #Kaži ne! Stop nasilju nad ženama. 
U okviru te kampanje koja službeno započinje 25. studenoga na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama izrađeni su promotivni materijali - razglednice i naljepnice „Zona bez uznemiravanja“ koja se postavljaju u javne prostore #SayNoStopVAW.

Nasilje nad ženama brutalan je oblik diskriminacije i kršenja ženskih osnovnih prava. Jedna trećina svih žena u EU je doživjela fizičko ili/i seksualno nasilje od svoje 15 godine. Preko polovina žena je bila izložena seksualnom uznemiravanju.

Ured za ravnopravnost spolova priključio se kampanji Europske komisije NON.NO.NEIN. Kaži ne! Stop nasilju nad ženama koja se provodi od 2017. godine koristeći  hashtag  #SayNoStopVAW. Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama, širenje dobrih praksi i informacija kao i podrška i povezivanje svih onih koji rade na tom problemu u EU. U okviru kampanje izrađeni su različiti materijali od kojih je najnoviji oznaka za Zonu bez uznemiravanja koja ima za cilj ohrabrivanje nenasilnog ponašanja kao i dostojanstvenog ponašanja prema ženama u javnom prostoruMaterijali iz kampanje #Kaži ne! Stop nasilju nad ženama mogu se naći na poveznici https://ec.europa.eu/justice/saynostopvaw/materials.html
 

Pisane vijesti