Savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova sudjelovala je u New Yorku na 63. sjednici UN-ove Komisije o statusu žena

  • Slika /slike/URS slike - 2019/IMG-20190313-WA0007.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Glavna tema ovogodišnje sjednice bila je „Socijalna zaštita, pristup javnim uslugama i održiva infrastruktura za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena i djevojčica“, a raspravljani su i rezultati trogodišnjeg praćenja teme 60. zasjedanja u području povezanosti osnaživanja žena i održivog razvoja.

Predsjedateljica ovogodišnjeg zasjedanja bila je N.E. gđa. Geraldine Byrne Nason iz Irske koja je 11. ožujka i otvorila plenarno zasjedanje. U svojim su govorima ostali govornici – Antonio Guterres, Glavni tajnik UN-a; Inga Rhonda King, predsjednica ECOSOC-a; Maria Fernanda Espinosa Garces, predsjedavajuća 73. zasjedanja Glavne skupštine UN-a; Marlène Schiappa, predsjednica Vijeća sigurnosti te  Phumzile Mlambo-Ngcuka, izvršna direktorica UN Women – istaknuli potrebu osnaživanja žena na mjestima odlučivanja, uklanjanje nasilja nad ženama i djevojčicama, socijalnu zaštitu, problem višestruke diskriminacije žena i sromaštva te posebno nacionalnih akcijskih planova kojima države članice UN-a pokazuju spremnost na  promjenu i postizanje ravnopravnosti spolova.
 
Dan nakon otvaranja  sjednice Komisije za status žena, predsjednica Opće skupštine gđa. María Fernanda Espinosa, organizirala je tri okrugla stola visoke razine sa ženama koje obnašaju najviše političke funkcije u svojim državama. Na okruglom stolu „Kako žene liderice mijenjaju svijet“ sudjelovala predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar Kitarović, uz predsjednicu Estonije, premijerku Islanda, potpredsjednicu i ministricu vanjskih poslova Paname i premijerku Novog Zelanda, a nakon toga održana je i konferencija za novinare uz sudjelovanje predsjednice Republike Hrvatske i ostalih visokih dužnosnica.

Posebna UN izvjestiteljica za nasilje gđa. Dubravka Šimonović organizirala je skup povodom 25. godišnjice uspostavljanja ove funkcije u UN-u i predstavljanja rezultata inicijative Femicide Watch. Predsjednica RH gđa. Kolinda Grabar Kitarović održala je govor na ovom skupu u kojem je istaknula potrebu za uvođenjem prevencije ali i strožim kažnjavanjem nasilja nad ženama.

Savjetnica u Uredu Tamara Šterk, kao predstavnica hrvatskog izaslanstva, održala je 13.ožujka govor na interaktivnom dijalogu visoke razine o pripremama u RH za izvještavanje o provedbi Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje (Peking+25). Pri tom je istaknula važnost međusektorske suradnje, osvještavanje o povezanosti Održivih ciljeva razvoja i napretka u provedbi Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje te političko opredjeljenje Vlade RH za usvajanje nacionalnog izvještaja na najvišoj razini.

Nekoliko popratnih događanja u organizaciji nacionalnih izaslanstava država članica UN-a  - „Seksizam, uznemiravanje i nasilje prema članicama parlamenata“, „Projekti vodoopskrbe u kontekstu reproduktivnog zdravlja“, „Utjecaj dopusta i roditeljskog dopusta na ravnopravnost spolova – uključenost očeva“, „Ujedinjena feministička Europa“, „25 godina od osnutka položaja Posebne izvjestiteljice za nasilje“, „Žene i djevojčice u izbjeglištvu i preduvjeti za mir i razvoj“ -  pokazala su da je položaj žena još uvijek pod utjecajem predrasuda i stereotipa, da postoji feminizacija siromaštva, da je pristup žena socijalnim uslugama i uslugama skrbi u velikoj ovisnosti o zakonodavstvu, proračunu i tradicionalnim ulogama u obitelji i društvu, ali i prometnom povezanošću. Pitanje nasilja i posebno femicida ostaje i dalje globalni problem kojeg je potrebno sustavno rješavati uz pomoć zakonodavnog okvira i učinkovitog postupanja svih dionika, osobito policije i sudstva.

Potrebno je naglasiti da se tekst Zaključaka sa 63. zasjedanja UN Komisije za status žena oblikuje na posebnim sjednicama u postupku pregovaranja. Savjetnica je sudjelovala na koordinacijskom pripremnom sastanku u sjedištu stalnog predstavništva EU pri UN-u gdje su predstavnici država članica zauzeli pregovaračka stajališta EU koja su i zagovarali počevši od četvrtka 14. ožujka. Intenzivne rasprave i  pregovori među delegacijama nastavljeni su do kraja zasjedanja 22. ožujka. Tekst zaključaka bit će objavljen na internetskim stranicama UN-a.  
 
Zakljičke s 63. sjednice UN-ove Komisije o statusu žena (CSW) možete pogledati na: https://undocs.org/en/E/CN.6/2019/L.3 

Više o 63. sjednici CSW-a na: http://www.unwomen.org/en/news/in-focus/csw


 
 

Pisane vijesti