Seminari za koordinatore/ ice za ravnopravnost spolova u ministarstvima i županijskim uredima državne uprave

Ured za ravnopravnost spolova organizira u suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija i švedskim Institutom za javnu upravu dva dvodnevna seminara.

Seminari pod nazivom “Jačanje nacionalnih institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova putem edukacije koordinatora/ca u tijelima državne uprave“ održati će se 23.-24. rujna i 25.-26. rujna u Multimedijalnoj dvorani Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Projekt je sastavni dio obveza u provedbi Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010., a koja propisuje održavanje seminara za koordinatore/ice u tijelima državne uprave i uredima državne uprave u županijama s ciljem njihove edukacije i učinkovitijeg provođenja propisa i zadaća u provedbi politike ravnopravnosti spolova.
Novi Zakon o ravnopravnosti spolova (NN 82/08) također ističe značenje i ulogu  koordinatora/ica u tijelima državne uprave i obvezuje ih na provedbu Zakona i Nacionalne politike.

Na seminaru će se educirati 15 koordinatora/ica za ravnopravnost spolova u ministarstvima i 20 koordinatora/ica u uredima državne uprave u županijama o procesu uvođenja načela ravnopravnosti spolova na sve razine javne uprave. Seminare će voditi gđa Ann Boman iz švedskog Instituta za javnu upravu, a teme seminara obuhvatit će analizu pojmova rodno osviještene politike, rodno osjetljivog upravljanja proračunom, švedskim iskustvima u uvođenju rodno osviještenih politika, rodno osjetljivom statistikom, instrumentima i metodama za učinkovito uvođenje rodno osviještene politike.

Seminar za koordinatore/ice u ministarstvima otvorit će 23. rujna pozdravnim govorom gđa. Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a 25. rujna  za koordinatore/ice  u uredima državne uprave u županijama gosp. Antun Palarić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu.

 
 
 


Pisane vijesti