Sjećanje na žrtve nasilja nad ženama na zagrebačkom Općinskom sudu

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor položila je vijenac na zagrebačkom Općinskom sudu gdje je prije sedam godina bivši policajac ubio sutkinju, suprugu s kojom je vodio brakorazvodnu parnicu i njezinu odvjetnicu.

Polaganju vijenaca je prisustvovala i predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr. sc. Helena Štimac Radin.

Vjesnik:

Jadranka Kosor: Nasilnicima najstrože kazne

ZAGREB - U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor položila je u petak vijenac na zagrebačkom Općinskom sudu, gdje je prije sedam godina bivši policajac ubio sutkinju, suprugu s kojom je vodio brakorazvodnu parnicu te njezinu odvjetnicu.

Dan na koji se 22. rujna 1999. dogodio trostruki zločin u sudnici Općinskog suda proglašen je Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.
»Želimo na ovaj način i simbolično obilježavanjem Nacionalnog dana još jednom upozoriti hrvatsku javnost na obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama, koje izravno ugrožava ljudska prava žena, omalovažava ih i ponižava«, kazala je Kosor.
Podsjetila je da su u zadnjim izmjenama Kaznenog zakona pooštrene kazne za nasilnike, a suce je zamolila da se u takvim slučajevima odlučuju za najstrože kazne jer obiteljsko nasilje često završava zločinom. Dodala je kako se nada da to neće biti shvaćeno kao miješanje izvršne vlasti u sudbenu.
Polaganju vijenaca nazočili su predsjednik Općinskog suda Mirko Klinžić i predstavnici udruga protiv nasilja nad ženama, a održana je i komemoracija na kojoj su bili predstavnici sudova.
Zbog ubojstva sutkinje Ljiljane Hvalec, supruge Gordane Oraškić i njezine odvjetnice Hajre Prohić te ranjavanja zapisničarke Stanke Cvetković, Mato Oraškić osuđen je na 40 godina zatvora, što je bila prva takva dugotrajna zatvorska kazna izrečena u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja.

 



Najave