Španjolsko predsjedanje Vijećem EU i ravnopravnost spolova

Slika /slike/Naslovnice fotografije, logo i baneri - razno 2023/international-g6aa8ee693_1280.jpg

Od 1. srpnja Španjolska preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU, a u području ravnopravnosti spolova naglašava se težnja prema feminističkoj Europi.

Španjolsko predsjedanje ima četiri prioriteta: reindustrijalizacija EU, zelena tranzicija, promicanje veće društvene i ekonomske jednakosti te promicanje jedinstva EU. U području rodne ravnopravnosti poseban će fokus staviti na pozicioniranje žena i djevojčica u sam centar europskih politika i europskog projekta, a bavit će se i priznanjem prava LGBTI osoba, kao i promocijom etničke i rasne raznolikosti žena kroz intersekcionalan pristup.

Tri su prioriteta španjolskog predsjedanja Vijećem koja se tiču rodne ravnopravnosti. Prvi prioritet je suzbijanje svih oblika nasilja nad ženama, dok je drugi prioritet ekonomska redistribucija, pravedan oporavak ekonomije i reorganizacije skrbi. Treći prioritet je promoviranje rodne ravnopravnosti u javnom životu.

Događanja vezana uz rodnu ravnopravnost koja se planiraju održati su:
  • Sastanak Skupine visoke razine za uvođenje perspektive ravnopravnosti spolova u politike EU 6. i 7. rujna
  • EU Konferencija o garantiranju seksualnih i reproduktivnih prava 28. rujna
  • Sastanak visoke razine o pravu na skrb u konteksto pravednog oporavka i pravedne ekonomske redistribucije 17. i 18. listopada
  • Sastanak visoke razine o seksualnim slobodama 23. studenog
  • Neformalni sastanak ministara nadležnih za pitanje rodne ravnopravnosti 24. studenog


Više o španjolskom predsjedanju možete pronaći na službenoj web stranici: https://spanish-presidency.consilium.europa.eu/en/ 

Pisane vijesti | Sudjelovanje Ureda u aktivnostima EU