Štimac Radin na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora

Slika /slike/URS slike - 2017/Slika 3.jpg

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - 22. rujna  Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, u suradnji s Autonomnom ženskom kućom Zagreb i Centrom za žene žrtve rata – ROSA, održao je sjednicu na temu: „Femicid – ubojstva žena“.

Femicid je definiran kao najekstremnija, najtragičnija i najteža posljedica partnerskog nasilja te najteži oblik rodno utemeljenog nasilja. Femicid je globalno prepoznat kao vodeći uzrok prijevremene smrti žena, ali podaci i istraživanja ovog problema vrlo su ograničeni.

Na sjednici  su u svojstvu uvodničarki, uz v.d. ravnateljicu Ureda, govorile i Neva Tolle (Autonomna ženska kuća Zagreb-AŽKZ), bivša premijerka Jadranka Kosor, prof. Pravnog fakulteta Elizabeta Ivičević Karas, Sanja Bezbradica Jelavić (AŽKZ i Centar ROSA) i Valentina Andrašek (EWL Opservatorij za praćenje nasilja protiv žena).

Uvodničarke su naglasile problem porasta nasilja nad ženama, probleme s kojima se žrtve nasilja susreću u praksi, pravne aspekte ovog pitanja i međunarodne preporuke za suzbijanje nasilja nad ženama. Uvodničarke su se složile da je potrebno ratificirati Istanbulsku konvenciju u svrhu učinkovitijeg i sveobuhvatnijeg uklanjanja svih oblika nasilja nad ženama, uključivši obiteljsko nasilje.

Štimac Radin je podsjetila na zakonodavni okvir za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji. Navela je da je novi  Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji usvojen u srpnju ove godine i usklađen s Konvencijom Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istambulska konvencija) te da je u pripremi i nova Strategija za suzbijanje obiteljskog nasilja. Također je  dodala  da je  još 2011. godine u Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova uvrštena mjera vezana uz ratifikaciju Istanbulske konvencije.  Štimac Radin je istaknula da je do sad 14 zemalja EU ratificiralo Konvenciju, da je Estonija u pripremi pristupanja Konvenciji te da će u Njemačkoj Zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije stupiti na snagu 01.01.2018.

V.d. ravnateljice, između ostaloga, kazala je da je Istanbulska konvencija isključivo usredotočena na to kako suzbiti nasilje nad  ženama, što učiniti da se pomogne i unaprijedi položaj žrtve, ojačaju institucionalni mehanizmi i druge nadležne institucije, uključujući edukaciju sudstva i drugih nadležnih službi.

Na sjednici su uz članove i članice Odbora, sudjelovali i parlamentarni zastupnice/i, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnice pravobraniteljstava, vladinih ureda, sveučilišta i organizacija civilnog društva. 

Iz medija:

Priopćenje saborskog Odbora za ravnopravnost spolova s tematske sjednice o borbi protiv nasilja nad ženama

http://www.politikaplus.com/novost/161934/ratifikacija-istanbulske-konvencije-smanjit-ce-ubojstva-i-nasilje-nad-zenama
http://direktno.hr/domovina/odbor-ravnopravnost-spolova-strelovit-porast-nasilja-nad-zenama-98490/
http://www.voxfeminae.net/vijestice-list/hrvatska/item/11919-odrzana-tematska-sjednica-o-borbi-protiv-nasilja-nad-zenama
http://www.in-portal.hr/in-portal-news/vijesti/14239/hrvatski-sabor-tematska-sjednica-o-borbi-protiv-nasilja-nad-zenama
http://www.civilnodrustvo.hr/zabrinjavajuci-porast-ubojstava-zena/
 

Pisane vijesti

Dokumenti