V.d. ravnateljice u emisiji Poligraf HR1

Slika /slike/logo i baneri/000118_39f6c1b6caa5ee5ea8f8.png

V.d. ravnateljice za ravnopravnost spolova H. Štimac Radin gostovala je danas, povodom obilježavanja Nacionalnog dana protiv nasilja nad ženama, u emisiji Poligraf  HR1. 

U emisiji se razgovaralo o učestalosti i intenzitetu nasilja nad ženama, pomacima koji su do danas učinjeni, zakonodavno-strateškom okviru, poteškoćama s kojima se susreću žrtve nasilja u praksi i ratifikaciji Istanbulske konvencije. 

Između ostalog, Štimac Radin osvrnula se na aktualne prijepore oko tumačenja Istanbulske konvencije kao i na europske politike suzbijanja nasilja nad ženama. Navela je i da se rast prijava za nasilje nad ženama uključivši obiteljsko nasilje može protumačiti i većom spremnošću žena da prijavljuju nasilje s obzirom na kontinuirane kampanje koje se više od desetljeća provode u Hrvatskoj kao i na mnoge druge mjere koje se provode slijedom strateških, zakonskih i drugih akata.

Ukazala je i na daljnju potrebu edukacije sudstva, policije i centara za socijalni rad u svrhu učinkovitije zaštite prava žrtava nasilja. U emisiji su još sudjelovale i Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te Senka Sekulić Rebić,  Ženska soba – Centar za seksualna prava.



 

Pisane vijesti

Dokumenti