Održan okrugli stol povodom obilježavanja 22. rujna - Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Slika /slike/URS slike - 2017/nasilje 220.jpg

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - 22. rujna, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku organiziralo je okrugli stol na temu „Nasilje nad ženama i nasilje u obitelji“, na kojem je sudjelovala pomoćnica ravnateljice Ureda, Gordana Obradović Dragišić.

Skup je prigodnim govorom otvorila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić koja je najavila donošenje nove Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2017. do 2022. godine na sjednici Vlade RH upravo na ovaj dan. U spomen na tragično ubojstvo triju žena - sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i stranke Gordane Oraškić koje je, tijekom održavanja brakorazvodne parnice na Općinskom sudu u Zagrebu, dana 22. rujna 1999. godine ubio suprug, okrugli stol je započet minutom šutnje i odavanjem počasti svim tragično stradalim žrtvama nasilja u obitelji.

Policijska službenica za prevenciju MUP-a, Marija Goatti govorila je o temi nasilja u obitelji iz aspekta rada policije te važnosti i represivnog i preventivnog rada, dok je iskustva iz rada sa ženama žrtvama obiteljskog nasilja predstavila predsjednica Ženske grupe „Korak“  iz Karlovca, Mirjana Duduković.
Moderatorica okruglog stola bila je sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske i stručnjakinja iz područja zaštite od nasilja u obitelji, Branka Žigante Živković a skup je završen kratkom diskusijom u kojoj su se svi prisutni složili da je zajednička suradnja i međuresorno djelovanje ključna za suzbijanje nasilja.

Pisane vijesti