Vlada RH usvojila Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji 2017-2022

Slika /slike/URS slike - 2017/VRH.png

Na nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama, Vlada je usvojila četvrtu Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2017. do 2022. godine.

Nasilje u obitelji predstavlja oblik diskriminacije te uvažavajući činjenicu da su u najvećem broju slučajeva žene žrtve nasilja u obitelji, ali i da je potrebno osigurati zaštitu svih žrtava nasilja u obitelji bez obzira na spol, Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji svim nadležnim tijelima uvodi obveze prevenirana i procesuiranja svake vrste nasilja u obitelji.

Ured za ravnopravnost spolova sudjelovao je u izradi kao član radne skupine za izradu Nacionalne strategije te je zadužen kao nositelj provedbe mjera vezanih za senzibilizaciju javnosti za problematiku nasilja u obitelji. Strategija obuhvaća sedam područja i ima trideset i tri mjere te su za nju osigurana sredstva u državnom proračunu. Nositelji aktivnosti su tijela državne uprave, vladini uredi i agencije, jedinice lokalne samouprave i jedinice područne (regionalne) samouprave, obrazovne ustanove, kao i organizacije civilnoga društva.

Mjere Nacionalne strategije usklađene su s Konvencijom Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija). 
 

Pisane vijesti