Studija Svjetske zdravstvene organizacije o obiteljskom nasilju nad ženama

Prvi rezultati o učestalosti nasilja, posljedicama i reakcijama žena
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predstavila je prve rezultate istraživanja o nasilju nad ženama provedenog kroz razgovore s 24 000 žena u 15 mjesta i 11 zemalja: Bangladeshu, Brazilu, Ethiopiji, Japanu, Peruu, Namibiji, Samoi, Srbiji, Crnoj Gori, Thailandu i Ujedinjenoj Republici Tanzaniji.

Rezultati istraživanja svjedoče o učestalosti obiteljskog nasilja nad ženama te njegovoj povezanosti s psihičkim, mentalnim, seksualnim i reproduktivnim zdravljem žena. Pokazuju da je nasilje nad ženama široko rasprostranjeno i da zahtjeva žurnu reakciju, ne samo javnog zdravstva, već svih nadležnih institucija.

WHO je studiju provela u suradnji s Londonskom školom higijene i tropske medicine (London School of Hygiene and Tropical Medicine - LSHTM), PATH, USA, istraživačkim institucijama i ženskim organizacijama.
 
U izvješće su uključeni i podaci o nasilju izvan bračne zajednice, seksualnom zlostavljanju tijekom djetinjstva i forsiranim prvim seksualnim iskustvima. Ono također sadrži informacije o reakcijama žena na nasilje: kome se žene obraćaju u takvim situacijama, s kim razgovaraju o nasilju u obitelji, trpe li ili uzvraćaju udarce, koje servise koriste i kakve odgovore i zaštitu dobivaju.
 
Kao rezultat istraživanja, Svjetska zdravstvena organizacija uputila je zemljama koje su sudjelovale 15 preporuka za jačanje nacionalne borbe protiv nasilja nad ženama.

Svjetska zdravstvena organizacija - Istraživanje



Pisane vijesti