Studija Vijeća Europe o ulozi muškaraca i dječaka u postizanju rodne ravnopravnosti

Slika /slike/Naslovnice fotografije, logo i baneri - razno 2023/Untitled design (11).png

Rodna ravnopravnost nije samo pitanje položaja žena. Rodna ravnopravnost tiče se društva u cjelini i zato u postizanje rodne ravnopravnosti moraju biti uključeni i žene i muškarci.

Komisija za ravnopravnost spolova Vijeća Europe (GEC) u svibnju 2022. godine objavila je studiju o uključenosti muškaraca i dječaka u pitanja rodne ravnopravnosti. Stavlja fokus na pojašnjenje terminologije, analizira postojeće stanje te nudi preporuke za unaprjeđenje i veću uključenost muškaraca u postizanje rodne ravnopravnosti.

Studija identificira tri uloge koje muškarci mogu zauzeti u odnosu na rodnu ravnopravnost. To su:
 
  • muškarci i dječaci kao prepreke rodnoj ravnopravnosti,
  • muškarci i dječaci kao agenti pozitivne promjene prema rodnoj ravnopravnosti te
  • muškarci i dječaci kao kolateralne žrtve patrijarhata i neravnopravnosti
U studiji se naglašava nužnost konsenzusa oko trenutnih politika unaprjeđenja rodne ravnopravnosti, osobito kod rodno uvjetovanog nasilja, no naglašava da se i dalje raspravlja o najadekvatnijim modalitetima uključivanja muškaraca i dječaka. Istovremeno, sve veći broj istraživača, organizacija civilnog društva i institucija pozivaju na oprez kod načina uključivanja muškaraca u ravnopravnost spolova. Uloga muškaraca i dječaka u politikama ravnopravnosti spolova često je nepotpuna i pod utjecajem je pojednostavljene retorike koja promiče pogrešna shvaćanja o ravnopravnosti. Ponekad je ta uloga bazirana na argumentima koji imaju cilj iskriviti stvarnost i umanjivati ili čak negirati postojanje strukturalnih nejednakosti na štetu žena kod, primjerice, razlike u plaćama, moći u društvu ili prava na fizički integritet.

Studija se posebno osvrće na tzv. pokret za prava muškaraca. Taj reakcionarni, antifeministički i konzervativni pokret tvrdi da muškarci pate od krize identiteta zato jer su žene općenito, a feministkinje posebno, uspostavile dominaciju nad društvom i institucijama. Taj narativ nastoji depolitizirati i potkopati rodnu ravnopravnost koja je neraskidivo povezana s podjelom moći u društvu. Time se želi zaustaviti izjednačavanje moći žena i muškaraca.

Drugi dio studije posvećen je mapiranju inicijativa koje se tiču uključivanja muškaraca i dječaka u postizanje rodne ravnopravnosti u društvu. Radi se o gotovo 80 različitih inicijativa, a posebna se pažnja posvetila reformama koje imaju ambiciju strukturalnih promjena, odnosno koje imaju veću šansu zaista transformirati odnose moći između žena i muškaraca.

Prva skupina inicijativa ima za cilj proizvesti znanstvene analize i podatke, normativne okvire i mjesta za razmjenu i refleksiju problematike. Znanstveni podaci i analize na ovu temu su i dalje vrlo oskudni, a nužni su za dijagnozu i rješenja problematike. Ostale tri skupine inicijativa podijeljene su prema tri uloge koju muškarci i dječaci zauzimaju kada je u pitanju rodna ravnopravnost: kao prepreka za ravnopravnost, kao agenti postizanja ravnopravnosti te kao kolateralne žrtve postojećih rodnih odnosa.

Kada se gleda pozicija muškaraca i dječaka kao prepreke ravnopravnosti spolova mnoge inicijative se fokusiraju na važan problem nejednake raspodjele neplaćenog rada, prije svega kućanskog rada i roditeljskih zadataka unutar kućanstva. Iako se stanje na razini javnopravnih tijela poboljšava, i dalje je prisutna inercija koja dovodi do činjenice da u svim državama muškarci odrađuju mnogo manji udio posla u kućanskim poslovima od žena. Ipak, od 2020. godine zakonodavne i strukturne promjene po pitanju ove problematike nastupile su u šest država članica VE. U Španjolskoj je od 2021. uveden porodiljni dopust od 16 tjedana kojeg i otac i majka moraju koristiti jednako, svatko 8 tjedana, a što je neprenosivo i plaćeno 100% plaće. Strukturalna promjena u ovoj politici vidljiva je kroz podršku u resursima, odnosno plaće gdje se istovremeno povećavaju prava oba roditelja i potiče muškarce za veću involviranost u roditeljsku skrb.

U sadašnjosti, kao i u prošlosti muškarci su, kao i u drugim pokretima bili zastupljeni u pokretima za ženska prava i borbi protiv seksizma. Mapirane su inicijative koje unaprjeđuju ulogu muškaraca i dječaka kao agenata pozitivne društvene promjene u području rodne ravnopravnosti. Te inicijative odnose se na akcije usmjerene na muškarce na pozicijama moći kao i treninge za osvještavanje rodne ravnopravnosti u javnim i privatnim organizacijama.

Inicijativa kojima je cilj unaprjeđenje pozicije muškaraca i dječaka koji su žrtve patrijarhata i rodnih stereotipa posebno je malo. U studiji je identificiran i jedan paradoks: tamo gdje su podaci i analize najmanje razvijeni, tamo je najmanje inicijativa identificirano. Primjer takvog paradoksa su dječaci žrtve seksualnog nasilja i problem nasilja nad gej, biseksualnim i transrodnim muškarcima. Također, kompleksna problematika rodnih odnosa kao što je obiteljsko nasilje žena nad muškarcima i veći udio dječaka koji prerano izlaze iz sustava obrazovanja osjetljiva je na manipulaciju i eksploataciju od strane grupa i aktivista za tzv. prava muškaraca.
 
Sukladno analizi, studija je proizvela šest glavnih preporuka državama članicama VE vezano uz uključivanje muškaraca i dječaka u politike rodne ravnopravnosti:

 
  1. Osigurati da inicijative koje promiču uključivanje muškaraca i dječaka u ravnopravnost spolova zaista promiču ženska prava i ravnopravnost. Uključivanje muškaraca ne smije biti na štetu žena samo kako bi se ravnopravnost učinila privlačnijom muškarcima.
  2. Potrebno je u rodnu ravnopravnost zaista uključiti muškarce, posebno na pozicijama moći, kako bi sudjelovali u strukturalnim promjenama prema stvarnoj ravnopravnosti.
  3. Potrebno je ojačati uključivanje perspektive rodne ravnopravnosti u sve javne politike.
  4. Potrebno je ozbiljno pristupiti prijetnji rodnoj ravnopravnosti i ravnopravnosti općenito koju predstavljaju antifeministički, tzv. pokret za prava muškaraca
  5. Potrebno je surađivati i ojačati podršku ženskim i feminističkim organizacijama
  6. Potrebno je poduprijeti razvoj rodnih studija kako bi se prijetnje i fenomeni mogli adekvatno istraživati i definirati.
 

Cijelu studiju na engleskom jeziku možete pronaći na ovoj poveznici.
 

Pisane vijesti