Sudionici/ce Akademije ravnopravnosti iz Bosne i Hercegovine posjetili Ured za ravnopravnost spolova

Slika /slike/Slike 2014-2016/20160616_102920.jpg

Pomoćnica ravnateljice Ureda Gordana Obradović Dragišić primila je danas u prostorijama Ureda sudionike/ce Akademije ravnopravnosti iz Bosne i Hercegovine, koje su činili zastupnici i zastupnice kantonalnih, entitetskih i državnih parlamenata Bosne i Hercegovine, sudionici studijskog posjeta institucijama u Republici Hrvatskoj.
Pomoćnica ravnateljice Ureda je upoznala nazočne s radom Ureda te institucionalnim, zakonodavnim i strateškim okvirom za postizanje ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj. Također je goste upoznala s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova, Nacionalnom politikom za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine, kao i s tijekom izrade nove nacionalne strategije.
Sudionici/ce su iskazali veliko zanimanje za rad Ureda te su nakon uvodnog dijela postavljali brojna pitanja. Posebno ih je zanimao rad Ureda u kontekstu članstva u EU te međunarodnim inicijativama, uključenost Ureda u donošenje drugih strategija i regulativa, te način praćenja provedbe nacionalne politike za ravnopravnost spolova.
U raspravi su razmijenjena stajališta o rodnoj ravnopravnosti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nazočne su posebno zanimala iskustva u implementaciji zakonodavnog i strateškog okvira za provedbu ravnopravnosti spolova na nacionalnoj i lokalnoj razini, koordinaciji i nadgledanju provođenja nacionalne politike, kao i uključenost Ureda  u osmišljavanje i provođenje drugih strategija . Također se razgovaralo o važnosti  kontinuiranog podizanja znanja i svijesti javnosti o antidiskriminacijskom zakonodavstvu i rodnoj ravnopravnosti te suzbijanju stereotipa i uvođenju rodno osjetljivog obrazovanja od vrtića i obitelji.
Akademija ravnopravnosti je jednogodišnji obrazovni program o ravnopravnosti spolova i ljudskim pravima pokrenut od Fondacije Friedrich Ebert i Sarajevskog otvorenog centara koji ima za cilj jačanje kapaciteta liderica i lidera u području rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini.
 

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja