Svaka treća žena u Hrvatskoj preživi neki oblik nasilja od partnera

URED za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske kreće u provedbu projekta "Moj glas protiv nasilja", za kojeg je dobio podršku Europske komisije. EK je dodijelila Uredu za ravnopravnost spolova 160.000 eura za provedbu projekta.

"Povodom obilježavanja 25. studenog - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama želimo obavijestiti javnost da Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske kreće u provedbu projekta "Moj glas protiv nasilja", odobrenog za financiranje u okviru natječaja "Podrška informacijskim i komunikacijskim aktivnostima usmjerenim na uklanjanje nasilja nad ženama" Programa Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost (PROGRESS). Projekt će se provoditi u suradnji s partnerskim udrugama ženska soba - Centar za seksualna prava i CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba. Predviđeno trajanje projekta je 2 godine.

Glavni cilj projekta jest podizanje svijesti javnosti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama uključujući obiteljsko nasilje i odašiljanju poruke o nužnosti nulte tolerancije na sve oblike rodno uvjetovanog nasilja.

Projekt će uključiti: provedbu nacionalne kampanje, izradu i emitiranje audio i video spota, organizaciju sastanka Koordinacije županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova, predavanja, seminare, treninge i radionice, organizaciju međunarodne konferencije o problematici seksualnog nasilja, održavanje uličnih akcija, kao i aktivnosti osvještavanja putem internetskih stranica i Facebooka.

U okviru projekta tiskat će se i diseminirati niz relevantnih dokumenata, uključujući Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je Republika Hrvatska potpisala u siječnju ove godine", navodi se u priopćenju.

Svaka treća žena u Hrvatskoj preživjela je neki oblik nasilja

U Hrvatskoj je svaka treća žena preživjela neki oblik nasilja od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera, a oko 30 žena godišnje biva ubijeno od njihove ruke jer su željele prekinuti vezu, rečeno je danas na javnoj diskusiji u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenoga.

Od ukupnog broja smrtno stradalih žena, 50 posto njih biva ubijeno od svojih partnera, istaknula je koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle, ustvrdivši kako se radi o stravičnim postocima.

Svaka druga žena koja se javi za pomoć prijavljuje da joj je partner prijetio ubojstvom, a 20 posto pretučenih žena doživljava spontani pobačaj.

Oko 34 posto žena preživjelo je seksualno nasilje, a podaci o psihičkom nasilju pokazuju da je taj oblik nasilja preživjelo više od 60 posto razvedenih žena u Hrvatskoj, a isti postotak boluje od PTSP-a kao posljedice nasilja, dodala je.

Ipak, kod nasilnika se ne radi o patologiji, već o samom nasilnom ponašanju, što pokazuju i svjetske i naše statistike, ističe Tolle.

"Nitko nije rođen nasilan, već je nasilje problem socijalizacije kroz koju se usvaja nasilno ponašanje, problem odgoja i patrijarhalnog društva kao i činjenice što nasilnici smatraju 'ako si moja žena, moja si svojina'", kazala je.

Nasilje je, ističe, sveprisutno u svim slojevima društva. Najveći broj zlostavljanih žena je srednje stručne spreme, a analogno s time i njihovi partneri.

Tolle je vrlo lošim ocijenila rad institucija vezano uz problem nasilja nad ženama, dodavši da iako imamo zakonodavni okvir, on se ne implementira.

"Većina slučajeva vodi se na prekršajnom, a ne kaznenom sudu, tretira se isto kao slučaj krivo parkiranog auta", upozorila je.

Napomenula je da edukacija policije nije adekvatna, istaknuvši da je bitno bolje educirati te promijeniti program edukacije koji policija trenutno ima.

"Policija u 40 posto slučajeva uhićuje žene koje su proživjele nasilje, umjesto da im pruži pomoć", kazala je, ustvrdivši da su žene linearno izjednačene s nasilnicima.

Današnju javnu diskusiju pod nazivom "Istina je. Zašto šutite o tome?" kojom se željelo ukazati na realno stanje stvari, nužnost institucionalne podrške ženama i djeci, osobama koje su preživjele nasilje, organizirala je Autonomna ženska kuća Zagreb u partnerstvu s produkcijskom kućom Kinorama u okviru koje je nastao dugometražni igrani film 'Šuti' u režiji Lukasa Nole.

Film koji u kina dolazi 19. prosinca, progovara o problemu obiteljskog nasilja, a snimljen je prema motivima istinite priče.

"Ovaj film mogu nazvati ratnim filmom zato što je obiteljsko nasilje jedan oblik rata koji se odvija tu kraj nas, jedan tihi, neprimjetni rat koji se događa kraj vaših vrata, a vi ga ne čujete i ne vidite", rekao je Nola, dodavši kako statistike govore da 83 posto žena nikada ne zatraži pomoć policije i odbija progovoriti o toj temi.

Diskusiji je prisustvovala bivša žrtva obiteljskog nasilja koja je, između ostalog, progovorila o razlozima zašto je ženama koje su žrtve obiteljskog nasilja potrebno dugo vremena da odluče potražiti pomoć.

"Mislim da se može izaći iz nasilja, da se može prekinuti začarani krug i izaći iz njega", poručila je.

Preuzeto sa Index.hr



Pisane vijesti | Projekt "Moj glas protiv nasilja"