Talijansko predsjedanje Vijećem EU

Nakon Grčke, polugodišnje predsjedanje Vijećem Europske unije od 1. srpnja preuzela je Republika Italija. Strateški okvir talijanskog predsjedanja EU definiraju tri osnovne odrednice, a to su nastavak gospodarskog rasta, daljnji napredak na području demokracije, prava i slobode te vanjska politika EU.

Vezano za prioritete u okviru odrednice koja se odnosi na razvoj demokracije, prava i slobode, talijansko predsjedanje fokusirat će se na ostvarivanje ciljeva iz Strateškog okvira EU-a na području ljudskih prava i demokracije i provedbu mjera iz pripadajućeg Akcijskog plana, koji je Europsko vijeće donijelo 25. lipnja 2012. godine.

U Strateškom okviru EU-a na području ljudskih prava i demokracije navodi se da će se EU i dalje boriti za prava i veću ulogu žena u svim područjima boreći se protiv diskriminirajućeg zakonodavstva, nasilja na račun spola i marginalizacije, te da će se boriti protiv nekažnjavanja ozbiljnih prekršaja koji se tiču međunarodne zajednice, uključujući spolno nasilje počinjeno u okviru oružanih sukoba, osobito u kontekstu potpore djelovanju Međunarodnog kaznenog suda.

U sljedećem polugodišnjem razdoblju planirano je održavanje niza aktivnosti u organizaciji talijanskog predsjedanja, usmjerenih na daljnji razvoj politika jednakih mogućnosti i ravnopravnosti spolova, među ostalim sastanak članova i članica Skupine visoke razine Europske komisije za uvođenje rodno osjetljive politike u sva područja društvenog života (High Level Group on Gender Mainstreaming) 18. i 19. rujna, konferenciju o Pekinškoj platformi za djelovanje 23. i 24. listopada, kada je planiran i neformalni sastanak ministara i ministrica zaduženih za ravnopravnost spolova.

Predsjedanje Vijećem EU-a 1. siječnja 2015. preuzet će Latvija.

Strateški okvir EU-a na području ljudskih prava i demokracije i Akcijski plan



Pisane vijesti | Sudjelovanje Ureda u aktivnostima EU