ISTRAŽIVANJE O SAMOPROCJENI RODNE OSJETLJIVOSTI POLICIJSKE PRAKSE

U Ministarstvu unutarnjih poslova u prosincu 2013. i siječnju 2014. godine provedeno je istraživanje „Samoprocjena rodne osjetljivosti policijske prakse“, a izvješće o provedenom istraživanju, autorice Ive Balgač, članice Radne skupine MUP-a za ravnopravnost spolova, objavljeno je u lipnju 2014. godine na web stranci MUP-a.

Istraživanje je provedeno u okviru djelovanje Radne skupine te realizacije Plana djelovanja za promicanje i uspostavljanje ravnopravnosti spolova u Ministarstvu unutarnjih poslova 2011. – 2015. i to metodom ankete na stratificiranom uzorku policijskih službenika/ca zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova na 21 lokaciji, u Ravnateljstvu policije i 20 policijskih uprava. Za potrebe ovog istraživanja koristio se uzorak od 632 policijska službenika/ca što čini ukupno 3,1% svih policijskih službenika/ca zaposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Anketni upitnik preuzet je od inicijative „Mreža žena policijskih službenica u JI Europi – WPON“ te se njime željelo procijeniti jake i slabe strane rodno osjetljive policijske prakse u procesu privlačenja, odabira, profesionalnog razvoja i napredovanja žena u policijskom sustavu.

Samo istraživanje imalo je sljedeće ciljeve:

  1. utvrditi i procijeniti do koje je mjere postojeća policijska praksa rodno osjetljiva;
  2. utvrditi jake i slabe strane područja u procesu privlačenja, odabira, profesionalnog razvoja i napredovanja žena u policijskom sustavu;
  3. utvrditi postoje li statistički značajne razlike u procjenama rodne osjetljivosti policijske prakse među policijskim službenicima s obzirom na njihova pojedina socio-demografska obilježja (spol i rukovodni status).

Rezultati ovog istraživanja činit će temelj za buduće aktivnosti u ovom području u Ministarstvu unutarnjih poslova, ali i temelj za izradu preporuka kojima će se dodatno unaprijediti i poboljšati područje ravnopravnosti spolova u policijskom sustavu i MUP-u u cijelosti.

Izvješće o provedenom istraživanju o samoprocjeni rodne osjetljivosti policijske prakse

Ministarstvo unutarnjih poslova- Ravnopravnost spolova



Pisane vijesti