Istanbulska konvencija stupila na snagu 1. kolovoza 2014.

Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, popularno nazvana Istanbulska konvencija, stupila je na snagu 1. kolovoza 2014. godine. Konvencija stupa na snagu nakon što je ratificira, prihvati ili odobri 10 država, od kojih su barem 8 članice Vijeća Europe.

Ratifikacijom Andorre 22. travnja 2014. godine kao desete države, iniciran je postupak njena stupanja na snagu, te je Konvencija 1. kolovoza 2014. godine postala obvezujući pravni dokument za sve zemlje koje su je ratificirale (Albanija, Andorra, Austrija, Bosna i Hercegovina, Danska, Francuska, Italija, Malta, Crna Gora, Portugal, Španjolska, Srbija, Švedska,Turska).

Podsjećamo, Konvenciju je donio Odbor ministarskih zastupnika Vijeća Europe u travnju 2011. godine, te je ona otvorena za potpisivanje na 121. sastanku Odbora ministara Vijeća Europe održanom u Istanbulu u svibnju iste godine.
Konvencija je međunarodni je ugovor i predstavlja sveobuhvatan pravni okvir koji će se primjenjivati na sve oblike nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji, u vrijeme rata – oružanih sukoba i u miru.  Ona osigurava sveobuhvatnu zaštitu žena od različitih oblika nasilja. Sveobuhvatna zaštita podrazumijeva sprečavanje nasilja, direktnu zaštitu žena od nasilja, progon i kažnjavanje počinitelja nasilja i djelotvoran i učinkovit sustav praćenja primjene odredbi Konvencije. Konvencijom će se uspostaviti i međunarodni nadzorni mehanizam - skupina neovisnih stručnjaka/stručnjakinja (GREVIO) koja će nadzirati provedbu Konvencije na nacionalnoj razini.
Svrha Konvencije je: pridonijeti suzbijanju svih oblika diskriminacije žena i promicati punu ravnopravnost žena i muškaraca, uključujući i osnaživanje žena; zaštititi žene od svih oblika nasilja te spriječiti, progoniti i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji; izraditi sveobuhvatni okvir, politike i mjere za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji; pružiti potporu i pomoć organizacijama i tijelima nadležnim za provedbu zakona učinkovitom suradnjom radi usvajanja sveobuhvatnog pristupa suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji; te promicati međunarodnu suradnju radi suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
Kao 27. država članica Vijeća Europe Hrvatska je u siječnju 2013. Godine potpisala navedenu Konvenciju pridruživši se tako ostalim državama u spremnosti za daljnje unaprjeđenje sustava sprečavanja i borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja.
Tekst Konvencije možete preuzeti OVDJE



Pisane vijesti