Tena Štivičić izabrana za ženu godine

Jučer je u organizaciji časopisa Zaposlena održan izbor za „Ženu godine“ čiji je jedan od sponzora Ured za ravnopravnost spolova te je za Ženu godine izabrana dramska spisateljica Tena Štivičić.

Ove godine za tu su nagradu bile kandidirane Rosa Karlić, znanstvenica, Tena Štivičić, dramska spisateljica, Katarina Džale, modna dizajnerica, Martina Čuljak, osnivačica Helpbalkans.org i Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

Tena Štivičić je u ožujku, u New Yorku primila prestižnu nagradu Susan Smith Blackburn za svoju dramu „3 Winters“. Najstariju i najcjenjeniju nagradu koja se dodjeljuje dramskim spisateljicama s engleskog govornog područja, dobila je za dramu  koja je imala premijeru u londonskom National Theatreu krajem prošle godine, a govori o obiteljskoj priči smještenoj u Zagrebu, koja prati nekoliko generacija iznimnih žena. Njezina najuspješnija drama jest Fragile izvedena u Hrvatskoj, Njemačkoj (više različitih produkcija), Sloveniji, Velikoj Britaniji, Turskoj i Austriji. Drama Fragile je u Londonu postavljena u prestižnom kazalištu Arcola Theatre, a u Ljubljani u Slovenskom mladinskom gledališču u režiji Matjaž Pograjca postavši hit predstava sa preko 30 festivalskih gostovanja u zemlji i inozemstvu te 8 osvojenih nagrada na raznim festivalima. Osim uspješnih dramskih tekstova i osvojenih brojnih nagrada, od 2003. piše kolumnu u časopisu Zaposlena. Ta je kolumna tijekom deset godina postala svojevrsni dnevnik koji bilježi i analizira bitne društvene događaje i fenomene proteklog desetljeća, ali i one osobne.



Pisane vijesti