U Ženevi predstavljeno 4. i 5. periodično izvješće Republike Hrvatske prema članku 18. CEDAW-a

Na 61. sjednici UN Odbora za uklanjanje diskriminacije žena 15. srpnja 2015. godine u Ženevi državno je izaslanstvo koje je vodila ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin predstavilo Četvrto i peto periodično izvješće Republike Hrvatske prema članku 18. UN Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW).

UN Odbor za uklanjanje diskriminacije žena u svom je priopćenju za medije sa razmatranja Četvrtog i petog periodičnog izvješća Republike Hrvatske prenio glavne naglaske govora mr.sc. Helene Štimac Radin. Ravnateljica je navela da je Ured za ravnopravnost spolova koordinirao izvještajni proces u koji su bila uključena relevantna ministarstva i druga tijela državne uprave te je izradio tekst predmetnog izvješća koje se odnosi na razdoblje od 2005. do 2010. godine. U veljači 2015. godine Tajništvu UN Odbora za uklanjanje diskriminacije žena dostavljeni su odgovori na dodatna pitanja Odbora, koja obuhvaćaju razdoblje od 2010. do 2015. godine.

Uvodno je izložila tijek izvještajnog procesa te je navela da je Ured za ravnopravnost spolova tiskao i diseminirao najvažnije međunarodne i nacionalne dokumente u području ravnopravnosti spolova uključujući UN Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena. Istaknula je da su najvažnije društvene okolnosti  koje su obilježile Hrvatsku proteklih 10 godina dugotrajni pregovori za pristupanje EU i početak ekonomske krize i recesije 2009. Ove okolnosti bitno su utjecale i na tijek provedbe i promicanja politike ravnopravnosti spolova. Nacionalno zakonodavstvo je u području ravnopravnosti spolova usklađeno s pravnom stečevinom EU. Sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova diskriminacija na temelju spola definirana je kao stvarna neravnopravnost u svim njenim pojavnim oblicima sukladno definiciji UN Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena. Mr.sc. Helena Štimac Radin je najavila kako će ove godine, u suradnji s  drugim ministarstvima, predstavnicima/cama organizacija civilnog društva, nezavisnih eksperata/ica i lokalnih povjerenstava za ravnopravnost spolova Ured krenuti u izradu pete po redu Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2016. do 2020. godine. Istaknula je da trenutna  Nacionalna politika za ravnopravnost spolova 2011.- 2015. sadrži 7 ključnih područja djelovanja i obvezuje Hrvatsku na uključivanje rodne dimenzije u sva područja politike provođenjem velikog broja mjera, većina kojih je  provedena u zadanim rokovima.

Rašireno nasilje nad ženama, njihov nepovoljniji položaj na tržištu rada i podzastupljenost u procesima donošenja odluka najvažniji su  indikatori neravnopravnosti spolova.

Istaknula je da su posljednjih nekoliko mjeseci uvedene vrlo važne zakonodavne promjene i nastavljena provedba kampanja, kao što je kampanja „Živim život bez nasilja“ i mnogo drugih aktivnosti u području suzbijanja nasilja nad ženama uključujući obiteljsko nasilje. Nedavno je u  Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona unijeta odredba kojom se propisuje da je kazneno djelo nasilja u obitelji samostalno kazneno djelo. Ovakvo rješenje omogućava jasno razgraničenje kaznenog djela od prekršaja. Ministarstvo pravosuđa izradilo je novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji se trenutno nalazi u postupku donošenja. Novine u ovom zakonu vezane su uz unaprjeđenje prava žrtve nasilja u obitelji, odredbe o zaštitnim mjerama, obveze nadležnih tijela u postupanju prema žrtvi nasilja u obitelji, izmijenjena je definicija nasilja u obitelji i proširena definicija članova obitelji sukladno Kaznenom zakonu, a detaljnije su razrađene i odredbe o obvezi prikupljanja statističkih podataka. Zakon o kaznenom postupku i Kazneni zakon usklađeni su s Direktivom  Europske unije o uspostavi minimalnih standarda, prava, podrške i zaštite žrtava zločina. Donesen je Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Na predsjedničkim izborima u siječnju 2015. godine gđa Kolinda Grabar Kitarović izabrana je za predsjednicu Republike Hrvatske, također u razdoblju od 2009. do 2011. godine žena je obnašala dužnost predsjednice Vlade. U Hrvatskom saboru je 26% zastupnica.

Nezaposlenost i dalje ostaje ključni problem za žene u Hrvatskoj te razlika u plaćama između žena i muškaraca iznosi 10%. Hrvatski zavod za zapošljavanje ove će godine provoditi poseban paket mjera namijenjen ženama. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima drugu po redu Strategiju razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj 2014.-2020.

Republika Hrvatska je u sve svoje vanjskopolitičke aktivnosti, politiku međunarodne razvojne suradnje i odnose s trećim zemljama ugradila rodnu perspektivu i promicanje ravnopravnosti spolova.

Mr.sc. Helena Štimac Radin je zaključno istaknula da unatoč napretku koji je postigla Republika Hrvatska u području ravnopravnosti spolova postoji evidentan prostor za daljnji napredak.

Nastavljena je rasprava u okviru koje su članice/ovi Odbora iznosili svoje komentare i postavljali pitanja prema člancima Konvencije. Većina pitanja odnosila se na implementaciju antidiskriminacijskog zakonodavstva, suzbijanje stereotipa i nasilja nad ženama, trgovanje ljudima i eksploataciju prostitucije, sudjelovanje žena u političkom i javnom životu, rodno osjetljivo obrazovanje, diskriminaciju žena na tržištu rada, reproduktivna prava žena te prava žena u nepovoljnom socijalnom položaj.

Nakon završetka 61. Sjednice UN Odbor za uklanjanje diskriminacije žena usvojiti će zaključne komentare i preporuke na Četvrto i peto periodično izvješće Republike Hrvatske prema članku 18. UN Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena koje će Ured za ravnopravnost spolova prevesti i distribuirati svim nadležnim dionicima.

Četvrto i peto periodično izvješće Republike Hrvatske prema članku 18. UN Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena i drugi pripadajući dokumenti dostupni su na internetskoj stranici UN Odbora za uklanjanje diskriminacije žena.

Uvodni govor ravnateljice Ureda



Pisane vijesti