U Sarajevu održan okrugli stol u okviru događanja Nordijski dani: „Rodna ravnopravnost: regionalne i nacionalne perspektive“

Slika /slike/Slike 2014-2016/002.JPG

U Sarajevu su po prvi put od 19. – 21. svibnja 2016. održani Nordijski dani koje su zajednički organizirale četiri nordijske države: Norveška, Švedska, Danska i Finska.

U okviru događanja, Veleposlanstvo Finske organiziralo je panel diskusiju na temu ravnopravnosti spolova koja je održana 20. svibnja 2016. pod nazivom „Rodna ravnopravnost: regionalne i nacionalne perspektive“, na kojem su uz predstavnice Bosne i Hercegovine, sudjelovale i predstavnica URS-a Gordana Obradović Dragišić, pomoćnica ravnateljice i Hannele Varsa, glavna tajnica Vijeća za ravnopravnost spolova (TANE) Finske i stalna twinning savjetnica na projektu “Podrška ravnopravnosti spolova”.
Moderator panela bio je g. Anders Geersten iz Danske, a gdin. Timo Rajakangas veleposlanik Republike Finske uvodno je pozdravio prisutne. Gordana Obradović Dragišić predstavila je institucionalni okvir ravnopravnosti spolova u RH kao i projekt “Podrška ravnopravnosti spolova” koji je URS u svibnju 2016. započeo provoditi u provodi u suradnji s finskim Institutom za zdravstvo i socijalnu skrb. Gđa. Hannele Varsa, stalna savjetnica na projektu predstavila je iskustva iz Finske i dugu tradiciju provedbe politike ravnopravnosti spolova.
Sudionice panela bile su i gđa. Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za rodnu ravnopravnost BiH i Maida Zagorac iz Sarajevskog otvorenog centra, koje su predstavile institucionalni okvir ravnopravnosti spolova u BiH te stanje ženskih prava, a gđa. Asja Adrović iz Predstavništva Europske Unije u BiH, predstavila je novi Akcijski plan rodne ravnopravnosti  -  Gender Action Plan of  EU External Relations.
 
 

Pisane vijesti