Upozorenje HRT-u zbog diskriminacije na osnovi bračnog statusa zaposlenice

Predstojnica Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova upozorila je ravnatelja HRT-a Mirka Galića da otkazivanje suradnje prevoditeljici mise za gluhonijeme osobe Religijskog programa HRT-a Dubravki Naumovski, zbog razvoda braka, predstavlja ne samo izravnu diskriminaciju i kršenje obveza iz Plana djelovanja za promicanje i uspostavljanje ravnopravnosti spolova, kojeg je temeljem suglasnosti Ureda HRT usvojila 2005. godine, nego i izravno kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o radu.

Zakon o ravnopravnosti spolova, naime, u članku 6. st. 2. izričito zabranjuje diskriminaciju osoba na temelju bračnog ili obiteljskog statusa. Također, diskriminaciju temeljenu na bračnom stanju osobe u odnosu na otkaz ugovora o radu zabranjuje i Zakon o radu kroz odredbe iz čl. 2.
Kako stoji u dopisu ravnatelju HRTa: "S obzirom da je gđi Naumovski otkazan ugovor o suradnji na temelju razvoda braka, taj čin predstavlja ne samo izravnu diskriminaciju i kršenje obveza iz Plana djelovanja za promicanje i uspostavljanje ravnopravnosti spolova , nego i izravno kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o radu".
"Kao državno tijelo nadležno za provedbu Zakona o ravnopravnosti spolova, očekujemo da će se odluka o otkazivanju suradnje gđi Naumovski povući i ubuduće poštivati obveze usvojenog Plana djelovanja s ciljem uklanjanja svih oblika diskriminacije na HRT-u", navodi se u dopisu.
Podsjetimo, prevoditeljici mise za gluhonijeme Dubravki Naumovski urednik Religijskog programa HTV-a pater Tonči Trstenjak otkazao je suradnju jer je, po njegovim tvrdnjama, ostavila djecu i muža zbog drugog muškarca i time postala nepodobna za posao u tom programu.


Pisane vijesti