Ured za ravnopravnost spolova osuđuje napad na Nevena Rauka

Zagreb, 15. siječnja 2009. - Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske najoštrije osuđuje jučerašnji brutalni fizički napad na 23-godišnjeg Nevena Rauka u Zagrebu, koji je bio žrtva smišljene i organizirane agresije od strane skupine mladića radi svoje deklarirane homoseksualnosti.


Izražavamo žaljenje i zabrinutost  činjenicom  nasilnog manifestiranja homofobije  te napominjemo da Zakon o ravnopravnosti spolova kao i Zakon o suzbijanju diskriminacije zabranjuju svaki oblik diskriminacije na osnovi spolne orijentacije i rodnog identiteta.  Republika Hrvatska se krajem prošle godine u UN-u potvrdila kao zemlja koja štiti ljudska prava s obzirom da je uz 65 drugih zemalja kosponzor predlaganja Deklaracije o ljudskim pravima, seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu o kojoj se raspravljalo na Općoj skupštini UN-a  18. prosinca prošle godine.

Neven RaukFizički napad na osobni integritet Nevena Rauka, koji je uključivao i  dokumentiranje tijeka napada fotografskim aparatom očito ukazuje na potrebu intenziviranja  aktivnosti usmjerenih ka  cilju uklanjanja nasilničkih manifestacija homofobije te podsjećamo da je Ured 2007. godine u suradnji s udrugom Drugi korak u Zagrebu suorganizirao obilježavanje 17. svibnja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.


Pisane vijesti