V.d. ravnateljice Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin na konferenciji u Europskom parlamentu

Slika /slike/URS slike - 2017/Bruxelles 22.03.2017..jpg
Na inicijativu zastupnice Dubravke Šuice, 21. ožujka se u Europskom parlamentu održala konferencija na temu „Ravnopravnost žena i muškaraca na radnom mjestu i u politici“ kojoj su, uz zastupnike/ce i zaposlenike/ce Europskog parlamenta prisustvovali i gosti iz Zagrebačke škole Ekonomije i menadžmenta. Povod konferenciji je i 60. obljetnica Rimskih ugovora kojima je uvedeno načelo jednakih plaća za jednaki rad žena i muškaraca u današnjoj Europskoj uniji. 

Zastupnica Šuica, potpredsjednica Žena Europske pučke stranke (EPPW) i zamjenska članica Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova (FEMM) Europskog parlamenta, je istaknula da je jednakost između žena i muškaraca jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije te smatra da postizanje ravnopravnosti spolova treba biti zastupljeno visoko na dnevnom redu djelovanja. Naglasila je da je postizanje ravnopravnosti spolova izazov i u najrazvijenijim demokracijama te iako je status žena u društvu značajno poboljšan, postoji još prostora za napredak. „Obzirom da žene čine polovicu stanovništva, njihovim diskriminiranjem naše društvo ne koristi sve resurse i mogućnosti“. Zastupnica Šuica je također istaknula da se pitanje neravnopravnosti može riješiti jedino propisivanjem kvota, jer „je to jedini način da se žene uključe u sve segmente društva, posebice na menadžerske pozicije ili u upravnim odborima”, Šuica je izrazila žaljenje što se u Hrvatskoj ne poštuje zakon o ravnopravnosti spolova, izrazivši nadu da će se to promijeniti. “Vjerujem u novu Vladu i novog premijera Andreja Plenkovića koji je obećao da će uvrstiti više žena na liste na budućim izborima. U Hrvatskoj postoji zakon, koji se nažalost ne poštuje, većina hrvatskih stranaka nije ispoštovala taj zakon, a ja se nadam da će ubuduće sve izborne liste biti usklađene s tim zakonom”, rekla je gđa. Šuica.

O aktualnim statističkim podacima i njihovim implikacijama na neravnopravnost spolova, govorile su  zastupnica u Europskom parlamentu Romana Tomc, predstavnica Europske komisije iz Odjela za ravnopravnost spolova Fatima Ribeiro, dr. Smiljana Leinert-Novosel i mr.sc. Helena Štimac Radin, v.d. ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova.

Zastupnica Tomc govorila je o ekonomskim aspektima razlike u plaćama između žena i muškaraca te naglasila kako „prosječna razlika u plaći između spolova u EU iznosi 16,3% te kako žene češće rade na pola radnog vremena, na slabije plaćenim radnim mjestima i ne preuzimaju rukovoditeljske uloge“.

O ravnopravnosti spolova u RH (1991. – 2017.) – „Između opredjeljenja i prakse“ govorila je dr. Smiljana Leinert-Novosel profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Naglasila je da, unatoč većem postotku visoko obrazovanih žena na tržištu rada, manje ih je zaposleno od svojih muških kolega. Istakla je da žene imaju ciklični tip karijere jer nakon što postanu majke njihova karijera obično mora početi ispočetka.

Predstavnica Europske komisije Fatima Ribeiro govorila je o ravnopravnosti spolova u Europskoj uniji s naglaskom na proces donošenja odluka. Naime, samo trećina znanstvenika i inženjera u Europi su žene. Također, 2013. godine žene su činile samo 17,8 % članova/ica odbora u najvećim javnim trgovačkim društvima u EU-u i samo 4,8 % svih predsjednika/ca tih odbora.

V.d. ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, mr.sc. Helena Štimac Radin naglasila je da je „Republika Hrvatska među tri zemlje Europske unije koja ima Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova“ te je iznijela podatak da 80% Hrvata ne zna o postojanju Zakona o ravnopravnosti spolova. Također je predstavila okupljenima zakonodavno-institucionalni okvir za provedbu politike ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj, pojasnila institucionalne mehanizme za ravnopravnost spolova i njihov djelokrug rada te najvažnije strategije u okviru kojih Republika Hrvatska djeluje na promicanju i uspostavljanju ravnopravnosti spolova.

Na kraju konferencije zastupnica Dubravka Šuica je, zajedno sa svojim govornicima i uzvanicima, poručila  kako su ženska prava i ljudska prava te je potrebno ustrajati na unaprjeđivanju položaja žena u našem društvu.

Konferencija je održana povodom 60. obljetnice Rimskih ugovora kojima je uvedeno načelo jednakih plaća za jednaki rad žena i muškaraca u Europskoj uniji. Svi govornici na konferenciji složili su se kako je potrebno raditi na unaprjeđivanju položaja žena u EU.

Iz medija:

TV Emisija Iz srca Europe

www.24sata.hr
www.lider.media.hr
www.dnevno.hr
www.glasgrada.hr
www.hdz.hr
www.civilnodrustvo.hr





 

Pisane vijesti