V.d. ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH primila u posjet veleposlanicu Talijanske Republike

V.d. ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr.sc. Helena Štimac Radin primila je u posjet veleposlanicu Talijanske Republike Nj.E. Emanuelu D’Alessandro i zahvalila joj na iskazanom interesu za aktivnostima koje provodi vladin Ured. H. Štimac Radin izrazila je zadovoljstvo što je veleposlanica D’Alessandro prva žena koja obavlja dužnost veleposlanice Talijanske Republike od stjecanja nezavisnosti Republike Hrvatske. Veleposlanica je istaknula zabrinutost zbog izrazite podzastupljenosti žena u obavljanju veleposlaničkih dužnosti, uz napomenu da se već 20 godina vrlo intenzivno bavi pitanjima ravnopravnosti spolova.

Sugovornice su razgovarale o položaju žena u Hrvatskoj i Italiji, složivši se u ocjeni da su žene u obje zemlje još uvijek diskriminirane, posebice na tržištu rada, političkom odlučivanju i učestalosti obiteljskog nasilja nad ženama.

H. Štimac Radin upoznala je veleposlanicu sa zakonodavnim i institucionalnim okvirom za postizanje rodne ravnopravnosti i uručila joj Zakon o ravnopravnosti spolova i nacionalne strategije za ravnopravnost spolova i suzbijanje obiteljskog nasilja. Veleposlanica D’Alessandro posebno se zainteresirala za definiciju ekonomskog nasilja koja je u hrvatsko zakonodavstvo uvedena 2009. godine.

Sugovornice su se složile da su zakonski okviri i strategije za postizanje rodne ravnopravnosti veoma dobro napravljeni, ali da još uvijek postoji ozbiljan problem njihove dosljedne primjene u praksi.

Zaključeno je da će se nastaviti suradnja u provedbi projekata od zajedničkog interesa na području ravnopravnosti spolova.

Iz medija:

LA VOCE DEL POPOLO



Pisane vijesti