VE priprema novu Strategiju za ravnopravnost spolova

Slika /slike/logo i baneri/VE.jpg

V.d. ravnateljice Ureda sudjelovala je od 14. do 17. studenoga u Pragu, u svojstvu članice, na redovnom 12. sastanku Komisije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe (GEC). V.d. ravnateljice sudjelovala je i na „Konferenciji o prikupljanju podataka i istraživanju o nasilju nad ženama i obiteljskom nasilju“ te okruglom stolu na temu „Socijalni, zdravstveni i ekonomski utjecaj na nasilje nad ženama i nasilje u obitelji“ koje je organizirao Ured Vlade Republike Češke povodom predsjedavanja Češke Odborom ministara Vijeća Europe.

12. sastanak GEC-a većim dijelom bio je posvećen raspravi o Nacrtu  nove Strategije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe za razdoblje 2018. – 2023. Vezano uz aktualnu Strategiju VE za ravnopravnost spolova 2014. – 2017., predstavljeno je Godišnje izvješće za 2017. s posebnim osvrtom na aktivnosti poduzete od strane zemalja članica u ispunjavanju njenih temeljnih ciljeva.
Izvješće o poduzetim mjerama obuhvaća i Republiku Hrvatsku, sukladno izviješću koje je  GEC-u dostavio Ured za ravnopravnost spolova. Predstavljen je i rad Odbora za pripremu Preporuke za prevenciju i suzbijanje sexizma Odbora ministara VE. Posebno se raspravljalo o daljnem razvoju u zemljama članicama vezanom uz stanje ratifikacije i implementacije Istanbulske konvencije.

Predstavnice tzv. Trojnog predsjedništva, Bugarske, Estonije i Malte, izvijestile su o provedenim i planiranim aktivnostima u području ravnopravnosti spolova u okviru njihova predsjedavanja Vijećem Europske unije. Predstavnica Danske, zemlje koja je u studenom ove godine preuzela predsjedavanje Vijećem Europe, obavijestila je da će se tim povodom u Kopenhagenu, 3. i 4. svibnja 2018. godine, održati konferencija na kojoj će se predstaviti nova Strategija VE za ravnopravnost spolova, 2018-2023.

Uz razmatranje i drugih pitanja, sudionici/e su se složili da se na dnevni red sljedećeg sastanka GEC-a, koji će se održati u travnju sljedeće godine u Strasbourgu, uvrste tematske diskusije predložene od pojedinih država članica o muškarcima/dječacima i rodnoj jednakosti (Danska, Island), ženama u sportu (Hrvatska, Island) i rodnoj ravnopravnosti i mladima (Malta.).

Pisane vijesti