Vijeće Europske unije usvojilo Zaključke za sprečavanje i borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama, uključujući genitalno sakaćenje

Vijeće ministara Europske unije usvojilo je na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove održanom 5. i 6. lipnja ove godine u Luxembourgu Zaključke Vijeća – „Sprečavanje i borba protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama, uključujući genitalno sakaćenje“.

Zaključci između ostalog uključuju preciznu referencu i poveznicu na uspješnu Europsku konferenciju o rezultatima Istraživanja o problematici nasilja nad ženama Agencije za temeljna prava Europske unije, zajednički organiziranu od strane navedene Agencije, Grčkog predsjedništva Vijećem Europske unije i Općeg Sekretarijata za ravnopravnost spolova grčkog Ministarstva unutarnjih poslova i održanu u ožujku ove godine u Bruxellesu.

U ovom se značajnom dokumentu prepoznaje rad Europskog Instituta za ravnopravnost spolova (EIGE) i Agencije za temeljna prava Europske unije, kao i potreba za poduzimanjem daljnjih koordiniranih aktivnosti uz primjenu holističkog pristupa institucija Europske unije, država članica EU i organizacija civilnog društva, sve s ciljem uklanjanja nasilja nad ženama i djevojkama u Europskoj uniji.

Također, pozivaju se i sve države članice EU na potpisivanje, ratifikaciju i implementaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja – Istanbulske konvencije.

 

Tekst Zaključaka



Pisane vijesti | Sudjelovanje Ureda u aktivnostima EU