Zajednička izjava povodom Međunarodnog dana borbe protiv genitalnog sakaćenja

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku/potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini, povjerenica EU za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vĕra Jourová i povjerenik EU za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica izdali su zajedničku Izjavu povodom Međunarodnog dana borbe protiv genitalnog sakaćenja, 6. veljače 2015. godine. U njoj su pozvali građane/ke na nultu stopu tolerancije na ovu štetnu praksu, ne samo na ovaj dan, već i tijekom cijele godine, diljem Europske unije i cijelog svijeta.

Poput ostalih štetnih praksi, genitalno sakaćenje žena/djevojčica podržava neravnopravan sustav vrijednosti za žene/djevojčice, koji kao takav prijeti razvoju društva u cjelini. Procjene pokazuju da je moguće da diljem svijeta postoji čak 125 milijuna žrtava ove prakse, a samo u Europskoj uniji oko 500,000. Genitalno sakaćenje ima duboke, doživotne posljedice za zdravlje i dobrobit žrtava, a također može dovesti i do smrti.

Europska unija bori se protiv genitalnog sakaćenja žena i djevojčica na više razina. Europska komisija podržava rad organizacija civilnog društva na terenu, u jezgri zajednica koje prakticiraju genitalno sakaćenje žena i djevojčica, educirajući žene, djevojčice, muškarce i dječake te vjerske vođe i uglednike. Pored trenutnog financiranja rada protiv genitalnog sakaćenja žena i djevojčica u zemljama članicama Europske unije te financiranja rada na terenu, dodatnih 4,5 milijuna eura biti će osigurano, već ove godine, da podrže projekte usmjerene borbi protiv nasilja povezanim sa štetnim praksama u Europskoj uniji.

Zajednička izjava Visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku/potpredsjednice Europske komisije  i povjerenika/ce EU u cijelosti je dostupna putem linka http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-15-4180_en.htm. Za više informacija o borbi Europske unije protiv genitalnog sakaćenja žena i djevojčica u EU i svijetu pročitajte: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-4201_en.htm te Izjavu Europske komisije o eliminaciji genitalnog sakaćenja žena i djevojčica od 25. studenog 2013. godine: http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/gender_based_violence/131125_fgm_communication_en.pdf.



Pisane vijesti | Sudjelovanje Ureda u aktivnostima EU