Zajednička izjava povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga 2014.

Bruxelles, 24. studenoga 2014.

Federica Mogherini, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije, Vera Jourová, povjerenica za pravdu, potrošače i ravnopravnost spolova, te Neven Mimica, povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj, dali su sljedeću izjavu:

Diskriminacija i nasilje nad ženama nastavlja se širom svijeta, u svim društvima i u svim krajevima. Žene su uznemiravane, silovane, osakaćivane, pretučene ili ubijene, čak i u svojim domovima. U EU jedna od tri žene doživjela je fizičko ili seksualno nasilje već u dobi od 15 godina. Izvan EU, djevojčicama se brani odlazak u školu ili ih se prisiljava na udaju pa je seksualno nasilje i dalje široko korišteno, bijedno sredstvo ratne taktike. Prijeti se i napada osobe koje rade na zaštiti prava žena zbog svog djelovanja.

Borba protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama temeljni je stup poštivanja ljudskih i temeljnih prava te ostaje prioritet EU-a, kako vanjski tako i unutarnji. Prije godinu dana Europska komisija i Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) zajednički su usvojile Komunikaciju prema ukidanju genitalnog sakaćenja žena i nastavljamo ulagati napore na tom području. EU financira projekte koji promiču društvene promjene i prevenciju takvih praksi, kao i pružanje podrške žrtvama te suradnju s članovima lokalne zajednice u zalaganju za promjenu stavova.

Ove godine obilježava se stupanje na snagu Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija), koja je vrlo važno sredstvo u učinkovitoj borbi protiv nasilja nad ženama na nacionalnoj i europskoj razini.

Svijet će uskoro obilježiti 20. obljetnicu Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje te 15. obljetnicu usvajanja Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a o doprinosu žena miru i sigurnosti. Razmotrit ćemo napredak postignut u implementaciji tih važnih instrumenata te promisliti o daljnjem djelovanju.

U 2015. Europska komisija osmislit će i novi plan razvoja za nadolazeće godine. Ravnopravnost spolova i osnaživanje žena, suzbijanje svih vrsta nasilja nad ženama i djevojčicama te suzbijanje svih štetnih praksi, preduvjet su za iskorjenjivanje siromaštva i održivi razvoj. EU podržava ravnopravnost spolova kao cilj sam po sebi, no također i uvođenje rodno osviještene politike u Okvir za razdoblje nakon 2015. za smanjenje siromaštva i održivi razvoj.

Odlučno osuđujemo sve vrste nasilja nad ženama i djevojčicama. Od danas pa do Dana ljudskih prava, 10. prosinca, sva izaslanstva EU-a diljem svijeta pridružit će se pozivu na djelovanje u sklopu međunarodne kampanje Glavnog tajnika UN-a „16 dana aktivizma protiv rodno utemeljenog nasilja“ te u podizanju svijesti o tom pitanju.

Izjava



Pisane vijesti