Zakon o ravnopravnosti spolova jednoglasno podržan na sjednici Saborskog Odbora za ravnopravnost spolova

Slika /slike/Tematske fotografije/shutterstock_75263479_cr.jpg
Na danas održanoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora jednoglasno je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ravnopravnosti spolova, s konačnim prijedlogom zakona, u predloženom obliku koji sadrži odredbe koje uređuju pitanje sveobuhvatne zaštite od viktimizacije, a s ciljem usklađivanja članka 2. Zakona s odredbom članka 24. Direktive 2006/54/EZ Europskog parlamenta i Vijeća.

Ovim izmjenama se usklađuje Zakon o ravnopravnosti spolova i sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije na način da se proširuje krug osoba koje ulaze pod zaštitu od diskriminacije u slučaju davanja potpore žrtvi diskriminacije. Upravo iz potrebe žurnog usklađivanja navedenog zakonskog prijedloga sa spomenutom Direktivom, predloženo je donošenje propisa po hitnom postupku.
Nakon provedene rasprave Odbor je jednoglasno donio zaključak kojim se obvezuje Vlada Republike Hrvatske i nadležno ministarstvo da u roku od 3 mjeseca predlože nove izmjene Zakona o ravnopravnosti spolova na način da se dio odredbe (članka 15. stavka 2.) koji govori o tome da se najkasnije prigodom provedbe trećih redovitih izbora mora postići povećanje podzastupljenog spola na listama, briše.
Također, na sjednici je jednoglasno usvojeno Izvješće Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2015. godinu, kao i Godišnje izvješće o obrani za 2015. godinu kojom prigodom je istaknut položaj žena u Oružanim snagama Republike Hrvatske i Ministarstvu obrane sa statističkim pokazateljima.
 

Pisane vijesti