Europska komisija 15.studenog obilježava Dan jednakih plaća

Slika /slike/chance-3335805_1280.jpg

Žene u Europskoj uniji i dalje zarađuju manje od muškaraca - prosječna razlika u plaćama između spolova u EU iznosi 13%. To znači da će za svaki 1 € koji muškarac zaradi, žena zaraditi samo 0,87 €.

Iako je u zadnjih deset godina postignut značajan napredak u položaju žena na tržištu rada, duboko ukorijenjene nejednakosti između muškaraca i žena dalje postoje. Rodni jaz na štetu žena vidljiv je u nižoj stopi zaposlenosti, višoj stopi neaktivnosti, nižim plaćama, manjim mirovinama, količini obavljanja neplaćenog rada u kući, poteškoćama u usklađivanju obiteljskih i profesionalnih obveza, otežanom pristupu mjestima ekonomskog i drugih oblika javnog odlučivanja i određenim propulzivnim zanimanjima, s obzirom da čine većinu zaposlenih u slabije plaćenim sektorima. Osim toga, žene su često izložene i različitim oblicima diskriminacije i spolnog uznemiravanja na tržištu rada.

Dan jednakih plaća označava datum koji simbolizira koliko dodatnih dana žene moraju raditi do kraja godine kako bi zaradile ono što su muškarci zaradili iste godine. Ove godine taj datum ponovno pada na 15. studeni.

Razlika u plaćama u EU iznosi 13% dok u Hrvatskoj ona iznosi 11.2%

Ove godine su učinjenji značajni iskoraci ka tome da se taj jaz smanji.

Na europskoj razini ove godine su usvojene dvije direktive koje bi trebale utjecati na razliku u plaćama:
A na nacionalnoj razini je usvojen Nacionalni plan za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. te pripadajući Akcijski plan za provedbu nacionalnog plana za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2024. koji sadrži niz mjera koje adresiraju pitanja nejednakosti, a jedno od prioritetnih područja je upravo nejednakost na tržištu rada.

Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pisane vijesti