Europska unija osniva Institut za ravnopravnost spolova

Europski parlament je jučer prihvatio prijedlog Vijeća EU o osnivanju Europskog instituta za ravnopravnost spolova, čije osnivanje je Vijeće zatražilo u lipnju 2004. godine.

Financiranje Instituta osigurat će Europska komisija, a predloženi proračun iznosi 52,5 milijuna eura za razdoblje od 2007. do 2013. godine.

Cilj Europskog instituta za ravnopravnost spolova je poduprijeti djelovanje institucija Europske unije i država članica u promicanju ravnopravnosti između žena i muškaraca te u borbi protiv spolne diskriminacije.

Institut će prikupljati, analizirati i distribuirati podatke koji će služiti institucijama u Bruxellesu i državama članicama, a u sklopu njega će djelovati knjižnica i dokumentacijski centar koji će biti otvoreni za javnost. Institut će poticati istraživačke djelatnosti, organizirati konferencije i seminare iz područja ravnopravnosti spolova.

Povjerenik Europske komisije za zapošljavanje, socijalnu politiku i jednake mogućnosti Vladimir Špidla, naglasio je da je ravnopravnost između žena i muškaraca, temeljno pravo sadržano u Amsterdamskom ugovoru iz 1997. godine, jedna od prioritetnih politika EU. Kako je istakao, Institut će imati vrlo važnu ulogu u razvijanju mjera za primjenu ravnopravnosti spolova u svim politikama Zajednice jer je iz izvještaja Europske komisije o napretku za 2005. godinu vidljivo da su žene još uvijek manje zastupljene u svim strukturama društva i da, primjerice, 15% manje zarađuju od muškaraca bez obzira na napredak u razvoju demokracije i ravnopravnosti spolova u EU.

Još uvijek nije odlučeno u kojoj zemlji članici EU će Institut biti smješten. Za sjedište instituta, koji bi s radom trebao započeti 1. siječnja 2007. godine, zainteresirano je nekoliko zemalja članica među kojima su i Slovenija, Slovačka i Litva. Slovenija argumentira svoju kandidaturu pozivajući se na geografski položaj i blizinu država jugoistočne Europe koje će se pridružiti Uniji i za koje, navode Slovenci, ravnopravnost spolova predstavlja veliki izazov. Litva se nada da će njezinu kandidaturu podržati skandinavske zemlje, dok Slovačka drži da će bliskost Bratislave i Beča, u kojem je sjedište EU agencije za ljudska prava, biti njezina prednost pri izboru za sjedište Instituta.

piše: dr. Snježana Mrđen iz Stalne misije RH pri EZ u Bruxellesu
 



Pisane vijesti