Vlada donijela Odluku o sudjelovanju Republike Hrvatske u programu Zajednice Ravnopravnost spolova

Na prijedlog Ureda za ravnopravnost spolova, Vlada Republike Hrvatske je 16. ožujka donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Memoranduma o suglasnosti između Republike Hrvatske i Europske Zajednice o sudjelovanju Republike Hrvatske u programu Zajednice Ravnopravnost spolova

Temeljem upita Uprave za koordinaciju programa pomoći i suradnje s EU Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u listopadu 2004. godine, Ured za ravnopravnost spolova je izrazio interes za sudjelovanje u programu Zajednice Ravnopravnost spolova.
Program Zajednice Ravnopravnost spolova ustanovljen je Odlukom Europskog vijeća 2001/51/EZ od 20. prosinca 2000. i smatra se jednim od instrumenata neophodnih za provedbu Okvirne strategije Zajednice o ravnopravnosti spolova. Program omogućava financiranje tri oblika aktivnosti: podršku organizaciji seminara za mobilizaciju ključnih aktera u Hrvatskoj u području ravnopravnosti spolova, uključujući podršku za ažuriranje općih informacija i diseminaciju nalaza relevantnih istraživanja, sudjelovanje u bazi podataka Komisije EU o zastupljenosti žena i muškaraca u procesima donošenja odluka te pokrivanje administrativnih troškova vezanih za sudjelovanje jednog predstavnika/ice iz Hrvatske kao promatrača/ice na sastancima Odbora za upravljanje Programom i pri posjetima službenika/ica Komisije Hrvatskoj radi misija povezanih s Programom.
Okvirnim sporazumom između Republike Hrvatske i Europske zajednice o općim načelima sudjelovanja RH u programima Zajednice, potpisanim u Bruxellesu 22. studenog 2004. i potvrđenim u Hrvatskom saboru u lipnju 2005. godine, predviđeno je da se „Posebni uvjeti za sudjelovanje Hrvatske u svakom pojedinom programu, a posebno financijski doprinos koji je potrebno izdvojiti, utvrđuju sporazumom u obliku Memoranduma o suglasnosti između Europske zajednice i Hrvatske“.
Za sudjelovanje u Programu u 2006. godini, Republika Hrvatska treba uplatiti financijski doprinos Općem proračunu Europske unije u iznosu od 30.000 eura, dio kojeg će se sufinancirati iz pretpristupnog programa PHARE u iznosu od 25.000 eura, dok je iznos od 5.000 eura osiguran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2006.
Prema informacijama koje su Uredu proslijeđene od predstavnika Stalne misije RH pri EZ u Bruxellesu, očekuje se da će Europska komisija uskoro usvojiti Memorandum o suglasnosti, nakon čega će ga potpisati veleposlanik Stalne misije RH pri EZ u Bruxellesu i član Komisije za zapošljavanje, socijalne poslove i jednake mogućnosti Komisije Europskih zajednica čime Hrvatska stječe uvjete za početak sudjelovanja u programu Zajednice Ravnopravnost spolova. Hrvatska bi sudjelovanje u Programu trebala započeti ove godine. Program je ujedno i dio pravne stečevine EU unutar poglavlja 19. - Socijalna politika i zapošljavanje i kao takav obvezujući za Republiku Hrvatsku.


Pisane vijesti