I žene se moraju zauzeti za sebe

Prema istraživanju koje je na inicijativu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordane Lukač Koritnik proveo Savez samostalnih sindikata na uzorku od 1598 zaposlenih žena,

zbog raznih oblika uznemirivanja i diskriminacije nezaštićeno se osjeća 73 posto ispitanica, a kao glavne oblike uznemirivanja navode seksualne komentare, dobacivanja, insinuacije, pozive na "bliža" druženja, unazađivanje karijere zbog odbijanja takvih odnosa te prisilne seksualne radnje i slično. Istraživanje koje je nedavno proveo Moj.posao-net pokazuje pak da žene nisu potplaćene samo na poslovima na kojima muškarci ne rade, odnosno da su često i inženjerke triput manje plaćene od inženjera. O položaju žena govore i mjesečne statistike Zavoda za zapošljavane u kojima udio žena u ukupnoj nezaposlenosti stalno raste.

Odraz je to duboko ukorijenjenih stereotipa dijela poslodavaca koji ženu, unatoč Zakonu o radu i Zakonu o ravnopravnosti spolova, još smatraju manje vrijednom - komentirala je položaj žena predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin. Vlada priprema Nacionalnu politiku u za promicanje ravnopravnosti spolova što će vrijediti do 2010. godine, a aktivnim mjerama politike zapošljavanja namjerava se poticati zapošljavanje žena.

Sve to, međutim, neće biti dovoljno ako se za dostojanstvo žena ne zauzmu i one same, sindikati i sudovi koji, unatoč insistiranju Vladina ureda, nikako da uvedu ni posebnu statistiku za slučajeve koje se tiču položaja žena. Stoga ne trebaju ni čuditi nedavne skandalozne presude o tome što silovanje jest ili kada se kao olakšavajući okolnost za brutalno silovanje uzima seksualna apstinencija. Nije li to poruka ženama da - šute?


Jasminka Filipas, Vjesnik



Pisane vijesti