Održan sastanak Radne skupine za praćenje provedbe Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja

Slika /slike/Slike 2014-2016/Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.jpg

14. srpnja u prostorijama Ureda za ravnopravnost spolova održan je sastanak multiresorne Radne skupine za praćenje provedbe Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Sastanak je otvorila mr.sc. Helena Štimac Radin, v.d. ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova, istaknuvši između ostalog da je Radna skupina osnovana u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, Nacionalnom politikom za ravnopravnost spolova 2011.-2015. te Završnim odrednicama Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja. Ured za ravnopravnost spolova zadužen je za koordinaciju i praćenje provedbe Protokola te izvještavanje Vlade Republike Hrvatske o njegovoj provedbi u okviru dvogodišnjeg izvješća o provedbi Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine.
V.d. ravnateljica Ureda prisutne je članove/ice Radne skupine upoznala sa odredbama Protokola koje se odnose na obvezu svakog nadležnog državnog tijela postupanja u skladu s aktivnostima određenim Protokolom, njihovu obvezu izrade prijedloga izmjena Protokola u roku 30 dana od dana donošenja izmjena i dopuna zakona i dostave istih Uredu za ravnopravnost spolova, te na obvezu  njihova upoznavanja tijela i ustanova iz svog djelokruga o njegovu donošenju, osiguranju njegove dostupnosti te poduzimanju potrebnih mjera radi njegove dosljedne primjene.
U Radnu skupinu imenovani su predstavnica Ženske sobe - Centra za seksualna prava, predstavnik/ca Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva socijalne politike i mladih, te Ureda za ravnopravnost spolova. Radna skupina koordinirat će i pratiti provedbu Protokola i prema potrebi Uredu predlagati njegove izmjene i dopune.
Na sastanku je izabrana predsjednica Radne skupine, savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova Irena Sarta, usuglašena je metodologija i daljnja dinamika rada, te su doneseni  i operativni kratkoročni ciljevi. Članovi/ce Radne skupine Uredu za ravnopravnost spolova dostavit će pismeno Izvješće o provedbi Protokola tijekom 2014. i 2015. godine, uključujući eventualne poteškoće u njegovoj primjeni. Za potrebe idućeg sastanka Radne skupine u rujnu 2016. godine pripremit će prijedloge izmjena/dopuna Protokola radi njegova usklađivanja sa zakonodavnim promjenama te sastaviti prijedlog obrasca prijave.
Podsjećamo, Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja donijela je Vlada RH na prijedlog Ureda za ravnopravnost spolova u rujnu 2014. godine. Protokol sadrži obveze nadležnih tijela i drugih čimbenika koji sudjeluju u otkrivanju i suzbijanju seksualnog nasilja i pružanju pomoći i zaštite osobama izloženim seksualnom nasilju, oblike, način i sadržaj njihove suradnje te završne odredbe kojima se propisuju nadležna postupanja.
Tekst Protokola možete pronaći OVDJE.
 
 

Pisane vijesti