Priopćenje za javnost: Hrvatska na 92. mjestu na svijetu po broju izabranih zastupnica u Hrvatskom saboru na prošlim izborima

Slika /slike/Tematske fotografije/shutterstock_75263479_cr.jpg

Komisija za ravnopravnost spolova Vijeća Europe zatražila je od RH, kao i svih drugih zemalja članica, izvješće o provedbi  Preporuke VE o uravnoteženoj participaciji žena i muškaraca u političkom i javnom odlučivanju.  Ured za ravnopravnost spolova dostavio je VE odgovore na više od 100 postavljenih pitanja vezanih uz podatke o udjelu žena  u zakonodavnoj vlasti, izvršnoj vlasti na državnoj i lokalnoj razini, sudbenoj vlasti i diplomaciji.

Zatraženi su podaci o izbornom sustavu, broju kandidata i kandidatkinja na listama, izabranim zastupnicima i zastupnicama, uravnoteženosti na čelnim pozicijama parlamentarnih radnih tijela,  spolnoj strukturi  u predsjedništvu parlamenta i unutar vodstva parlamentarnih stranaka, uravnoteženosti u broju članova stranaka, uravnoteženosti u funkcijama izvršne vlasti na državnoj i lokalnoj, odnosno regionalnoj razini, primjeni kvota u hrvatskom zakonodavstvu i unutarnjim aktima političkih stranaka, te mnogi drugi.   
 
Svrha prikupljanja ovih podataka  izrada je komparativne analize, odnosno studije, o položaju žena u javnom i političkom životu u zemljama članicama VE koja će biti javno objavljena.
 
Iz podataka koje su Uredu za ravnopravnost spolova dostavile parlamentarne političke stranke proizlazi da je u članstvu političkih stranaka ukupno zastupljeno prosječno 32% žena. Pri tome ne postoji značajna razlika između  stranaka tzv. lijevog ili desnog centra. U članstvu HDZ-a zastupljeno je 33% žena, SDP-a 37%, HNS-a 32%, HSS-a 31%, IDS-a 31%, HSU-a 36%, HSLS-a 32% i SDSS-a 32%. Ispodprosječno su žene zastupljene u članstvu HSP-AS sa svega 18%, dok su MOST i Hrvatski laburisti naveli da u članstvu imaju 40% žena. MOST i HNS jedine su stranke koje su dostavile  samo postotke udjela žena u svome članstvu, bez podataka o broju članova i članica.
 
Iz navedenih podataka proizlazi da su žene u svim dosadašnjim parlamentarnim sazivima  bile nerazmjerno zastupljene  s obzirom na njihov udio u članstvu političkih stranaka. Iako se ukupan broj kandidatkinja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor povećao sa  24%  2000. godine na 41%  2015. godine, na prošlim parlamentarnim izborima izabrano je najmanje žena u odnosu na ranije provedene izbore u navedenom razdoblju – svega 15,2%.
 
Hrvatska se sa 15,2% izabranih zastupnica na prošlim izborima  svrstala prema  klasifikaciji Interparlamentarne unije na 92. mjesto u svijetu i znatno ispod svjetskog prosjeka  od 23%.
 
Pozivamo stoga političke stranke i druge ovlaštene predlagatelje da na nadolazećim parlamentarnim izborima provedu odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i uvrste najmanje 40% kandidatkinja, ali  na izglednim mjestima na izbornim listama koja će omogućiti ženama pristup Hrvatskom saboru i ravnopravno sudjelovanje u obnašanju zakonodavne vlasti.
 
        
Mr. sc. Helena Štimac Radin
v.d. ravnateljice

Priopćenje za javnost


Iz medija:

TV Jadran
HR1
Glas Istre
www.vecernjilist.hr
Novi list
Slobodna Dalmacija
Večernji list
www.index.hr
www.libela.org
www.dalmacijanews.hr
www.tportal.hr
www.vijesti.rtl.hr
www.slobodnadalmacija.hr
n1info.com
www.mega-media.hr
www.ezadar.hr
www.informativa.ba








 

Pisane vijesti | Intervjui i priopćenja